Téli szünettel spórolnának a Vaszary-villában

Balatonfüred - Egy irodába költöztek össze a Vaszary-villa dolgozói, hogy így is csökkentsék a fűtési költségeket. Egy ilyen lépés persze nem oldja meg a kulturális szervezet anyagi gondjait, de jelzi, hogy elég nagy lehet a baj.

Győrffy Árpád

A Balatonfüred Nonprofit Kulturális Kft.-t az önkormányzat alapította az uniós támogatással létrehozott, illetve felújított Vaszary-villa, Jókai Mór-emlékház és Városi Múzeum működtetésére. Már korábban hallani lehetett a szervezet átmeneti finanszírozási gondjairól, a legújabb hírek szerint pedig ideiglenesen be is zárhatnak az intézmények.
 
- A gazdaságosabb üzemeltetés érdekében januártól március 15-ig a Vaszary-villa bezárását tervezzük, a Jókai-emlékházat és a múzeumot pedig csak igény és előzetes egyeztetés alapján nyitnánk ki, a reformkori séták sem szünetelnének  erősíti meg a hírt Dallos Krisztina, a kft. ügyvezetője. De mint mondja, még csak tervről van szó. A takarékossági lépésekhez az önkormányzatnak még meg kell szereznie az uniós pályázat lebonyolításában közreműködő szervezet egyetértését, mert az Ékkő pályázatban konkrét vállalásokat kellett tenni a működtetéssel kapcsolatban.


 
- A támogatás kevés, vagy az indulásnál rosszul tervezték a szervezet működési költségeit?
 
- A villa működtetési költségeit a tervezéskor természetesen nem lehetett előre pontosan megbecsülni  leginkább a közüzemi és a karbantartási tételek miatt. Nehezítette a kalkulációt az is, hogy még nem volt példa Füreden három intézmény ilyen közös működtetésére. A bevételeket viszont magasabbra tervezték a megvalósultnál, mert annak idején senki sem számolt ekkora gazdasági visszaeséssel, illetve azzal, hogy emiatt az emberek jóval kevesebbet költhetnek kultúrára.

- Nem inkább az esetleg magas belépődíjak riasztják el a látogatókat?
 
- A városi múzeumban és a Jókai-villában a 600, illetve a 800 forint árú belépőjegy jóval alacsonyabb a fővárosi intézményekénél, összhangban van a vidéki múzeumi belépőkkel. Ennek ellenére azt tervezzük, hogy tavasztól külön  állapítjuk meg a nyári idegenforgalmi szezonban a Vaszary-villában az árakat, és csökkentjük azokat a szezonon kívüli időszakban.

- A nyáron a korábbi alpolgármester, Doncsev András távozásával megürült a stratégiai igazgatói állás, egy hónappal ezelőtt pedig elbocsátották a művészeti vezetőt. Mi lesz a helyekkel, illetve az utóbbi lépést mi indokolta?
 
- A két állást nem akarjuk betölteni. A művészeti vezetői státus megszüntetését a bérköltség-megtakarítás, a tulajdonos önkormányzat létszámcsökkentéssel kapcsolatos elvárása és a művészeti koncepcióváltás indokolja. A Vaszary-villa jövő évi kiállítási programját még a város stratégiai partnereinek tett korábbi vállalások határozzák meg, de 2013-tól szakmai kuratórium veszi kézbe a művészeti feladatok irányítását. Ők tesznek javaslatot a kiállítások témájára és a megvalósításhoz felkérendő kurátorra.

- Valószínűleg a felkért kurátorok, illetve a kiállítások rendezői sem dolgoznak majd ingyen.
 
- A kiállításoknál nagyrészt eddig is voltak külső kurátorok, akiket a művészeti vezető bére mellett meg kellett fizetni. A jövőben megtakarítjuk a főállású dolgozó bérét, csak a külső személyeknek fizetünk a konkrét munkáért.

- Terveznek-e további létszámleépítést?
 
- A kezdeti 22 státust a helyhatóság elvárása alapján húszra csökkentettük. További leépítésre nincs lehetőség, mert az önkormányzat erre a létszámra kötelező foglalkoztatást vállalt az Ékkő II. pályázatban ötéves időtartamra. Spórolni még úgy tudunk, hogy a gyesen lévők feladatait megoldjuk a munkaterületek összevonásával.

Dallos Krisztina szerint az ideiglenes bezárás indokoltságát támasztják alá az idén februárban szerzett tapasztalatok is, amikor látogató alig jött, viszont nagyon magas volt a működtetés költsége. Az időszakos leállás alatt elvégezhetnénk a szükséges karbantartásokat, és a nyáron összegyűlt szabadságokat is kiadhatnánk a dolgozóknak - mondja a kft. vezetője. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!