Iszapkatasztrófa - Ellentmondó nyilatkozatok

Kolontár - Továbbra is egymásnak ellentmondó nyilatkozatok látnak napvilágot a kolontári vörösiszap katasztrófával kapcsolatban. Amíg nincs jogerős bírósági végzés, mindössze egy biztos: a gát 2010. október 4-én átszakadt.

Munkatársainktól

Úgy tűnik, kisebb nyilatkozatháborút indítottunk. Csütörtökön hoztuk nyilvánosságra dr. Kertai István szakértő jelentését a kolontári vörösiszap katasztrófa okairól. Ebben az áll, hogy a tíz ember életét követelő tragédia elsőrendű oka a gát ridegtörése, ami a talaj tönkremenetele miatt következett be. A katasztrófa bekövetkeztében a tervezési hibán túl közrejátszott a nem megfelelően ellenőrzött építési technológia is.

A nyilvánosságra hozott jelentésre reagálva Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár kijelentette, a tározók nincsenek szigetelve, a technológiát pedig a tulajdonosnak kell felügyelnie. Továbbra is fenntartja a gyanúját, hogy a X-es tározót túltöltötték, emiatt a megengedettnél nagyobb nyomás nehezedett a falakra, így az kiszakadt. Szerinte a talajtörés a cég tevékenysége miatt következett be, így ezért a Magyar Alumínium Zrt. (Mal) tulajdonosai és a vállalatot üzemeltetők a felelősek.

Az államtitkár annak a véleményének is hangot adott, mely szerint a Mal 2011. február 28-a után - ekkor járt le a környezetvédelmi engedélyük - nagy valószínűséggel nem akarta folytatni a tevékenységet, hisz a katasztrófa időpontjáig nem kért újabb engedélyt, pedig egy ilyen engedély kiadása legalább fél év.

Lapunkhoz eljuttatott levelükben cáfolják Illés Zoltán állításait a Mal Zrt. vezetői. Dr. Tolnay Lajos igazgatósági elnök és dr. Bakonyi Zoltán vezérigazgató jelezték, készek nyilvánosságra hozni a koholt vádak valótlanságát igazoló dokumentumokat.

"Illés Zoltán úr, akit a tények, sőt az ítélőtábla végzése és az ombudsman vizsgálati megállapításai sem zavarnak, koncepciós ügyet csinált a vörösiszap-katasztrófából" - fogalmaznak. Szerintük az államtitkár a valósággal nem törődve minden eszközt felhasznál a társaság ellen.

Leszögezték, a MAL dokumentumok segítségével bizonyítani tudja, az államtitkár állításai alaptalanok. A Mal kész nyilvánosságra hozni azt a hatósági kötelezést, amiből kiderül, hogy a társaságnak mikor kellett beadnia a környezetvédelmi engedélye meghosszabbítását célzó kérelmét. A 2009-2010-ben összeállított beuházási engedélyezési dokumentáció is azt bizonyítja, hogy a Mal évekre elkötelezte magát az üzemelés folytatása mellett.

 

Lezárult a nyomozás

A megyei főügyészségre csütörtökön megérkezett a vörösiszap-katasztrófa miatt indított nyomozás ügyében a vádemelési javaslat - közölte a vádhatóság szóvivője pénteken. Gulyás Ildikó elmondta: az ügyészségnek az iratok feldolgozására harminc napja van, ezt egyébként meghosszabbíthatják. A szóvivő azt mondta, hogy "nagy terjedelmű", több ezer oldalas iratanyagról van szó. A vörösiszap-katasztrófa ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatott nyomozást, legutóbbi, szeptember végi tájékoztatásuk szerint 15 gyanúsítottja volt az ügynek, a Mal Zrt. jelenlegi és egykori munkavállalói, akik mindannyian szabadlábon védekezhetnek.

 

Dossziénk az iszapkatasztrófáról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!