Liliomkert: elbontják, vagy nem?

A földhivatal augusztusban hozott határozatot a káptalantóti Liliomkert területének eredeti állapotára való visszaállítására. A sümegi építésügyi hatóság jövő héten tart terepszemlét. Mi lesz a népszerű ökopiac sorsa?

MTI

Négy évvel ezelőtt, amikor Harmathy Ildikó megvásárolta a Káptalantóti határában fekvő területet, kipattant az agyából az ötlet, hogy helyi termelőktől megbízható terméket akar vásárolni. Össze is jöttek a termelők, létrehozták a Liliomkert piacot, ami mára igazi turisztikai látványossággá fejlődött. Művészek, szórakoztatóiparral foglalkozók is beszoktak a vásárra.

A sümegi önkormányzat építéshatósága idén felszólította a tulajdonost az épületek elbontására, a földhivatal pedig az eredeti állapot visszaállítására. A terület ugyanis fokozottan védett, a Balaton-törvény hatálya alá esik. A sümegi építéshatóság elrendelte a piac megszüntetését és bontását, a megyei kormányhivatal földhivatala pedig augusztus elsején határozatot hozott az eredeti állapot visszaállítására. A tulajdonos semmilyen szakhatósági engedéllyel nem rendelkezik - írtuk korábbi cikkünkben.

Harmathy Ildikó, a termelői és kézműves piac ötletgazdája és működtetője az MTI-nek elmondta, a sümegi építésügyi hatóság jövő héten tart terepszemlét, de egyelőre az sem világos, mit kellene elbontani a területen, amin elszállítható konténeres illemhelyiség található, és olyan fatákolmányok állnak, amelyek nem engedélykötelesek, tulajdonképpen természetes alapanyagból készült sátraknak minősíthetőek.

A piac termelőinek nagy része szövetkezetbe tömörült, és pár hónapja segítséget kért Orbán Viktor miniszterelnöktől, valamint Ángyán József államtitkártól a piac megmentéséért. Az államtitkár válaszában kifejtette, a Nemzeti Vidékstratégia Koncepció kulcsfontosságúnak ítéli a vidéki gazdaság szempontjából a helyi termelői piacok kialakítását. A méltán népszerű káptalantóti piac egyfajta mintaként szolgál más helyi piacszervezők körében, és igen pozitív hatást gyakorol a helyi gazdasági életre, turizmusra, ennek ellenére jogszerűen járt el az ügyben a bontást elrendelő hatóság - áll a válaszlevélben, amely említést tesz arról is, hogy nem kívánatos a termőföld művelésből való kivonásának gyakorlatában, hogy egyedi kivételekre legyen lehetőség. Az államtitkár közölte, a Vidékfejlesztési Minisztérium precedens értékűként kezeli a káptalantóti ügyet, és keresi a megoldást a piac fennmaradására.

Papp Zoltán Tamás térségben dolgozó tapolcai főépítész szerint - aki a piac gyakori látogatója - megoldást jelenthetne a kialakult helyzetre, ha a Káptalantótiban kialakult piacot időszakosan működő rendezvényként kezelnék, egyfajta kirakodó vásárként. Ennek alapvető feltételeit - higiénés berendezések, út, parkolás, sátorszerű standok - lehet biztosítani akár ideiglenes jelleggel is. A mezőgazdasági művelésből kivonás nem lenne szükséges, hiszen a mezőgazdasági hasznosítás lényegében megmarad, mivel többek között mezőgazdasági termelők is értékesítik itt saját áruikat. A nem engedélyköteles építmények azonnal elbonthatók, tényleges értéket nem képviselnek, és a mezőgazdasági föld bármikor beszántható marad - mutatott rá a szakember. Hozzátette, a kivonás visszafordíthatatlanul véglegesítené a nem mezőgazdasági terület-felhasználást, a mezőgazdasági termőföldalap csökkenését, függetlenül a piac jövőjétől - közölte az MTI.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!