Szent Borbála üzenete

Várpalota - Sportversenyekkel egybekötött Szent Borbála-napi megemlékezést rendezett a bányászok és tüzérek védőszentjének neve napja alkalmából a Gábor Áron Nyugállományúak Klubja.

Szabó Péter Dániel

A több évtizedes múlttal rendelkező, nyugállományú katonákat, tűzoltókat és rendőröket tömörítő szervezet az MH Bakony Harckiképző Központtal, a Bányász Hagyományok Ápolásáért Egyesülettel, a Bányász Nyugdíjas Klubbal és a Rákóczi Telepi Baráti Körrel együtt ünnepelte a jeles napot. 

A program megemlékezéssel indult a várpalotai helyőrségi klubban, ahol Dobszai József klubelnök köszöntőjét követően Zsipi Gyula, a csókakői Szent Donát Borrend elnöke emlékezett meg a Nikodémiában született Szent Borbáláról.  
- A kitartásra és a szeretetre tanít minket Szent Borbála, nem véletlen, hogy a helyi civil szervezetek is együtt ünneplik ezt a napot - hangsúlyozta a borlovagrend elnöke, aki a honvédelmi nevelés fontosságát és általános középiskola bevezetését is szorgalmazta, hogy „rendet és fegyelmet tanuljanak a gyermekek”.

Ezt követően hét szervezet részvételével baráti versengésre került sor sakk, ulti és darts sportágakban, majd a résztvevők a hagyományoknak megfelelően látogatást tettek a tési szélmalmoknál. A megjelentek a Rákóczi-telepen található bányász-emlékműnél is lerótták tiszteletüket, ahol M. Nagy József Szent Borbála faszobránál Petrovics László, a Bányász Hagyományok Ápolásáért Egyesület alelnöke tartott rögtönzött előadást a várpalotai szénbányászat történetéről.    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!