Szörfök, kajakok a jéghideg tavon

Badacsonytomaj - A jéghideg vízben tették meg szörffel, túrakajakkal, vitorlás csónakkal az egy, másfél kilométernyi távot az idei Balaton-átcsúszás résztvevői, hogy felhívják a figyelmet a vízisportokat sok esetben negatívan érintő szabályzók szükségtelenségére.

Szijártó János

A szombati badacsonytomaji akcióhoz Hegedűs Róbert kajak-kenu világbajnok is csatlakozott.

Azt már Kardos Gábor, a rendezvény főszervezője mondta el a helyszínen, hogy a téli Balaton szépségére, lehetőségeire, a turisztikai koncepció újragondolására, valamint a sok esetben indokolatlan tiltásokat megfogalmazó jogszabályok módosításának szükségességére szeretnék felhívni a figyelmet a megmozdulással.

- Bízom abban, hogy sikerült az illetékesek figyelmét felhívni néhány lényeges dologra. Ellentmondásosnak tartjuk ugyanis, hogy nem távolodhatunk el a parttól ötszáz méternél távolabbra, a másodfokú viharjelzésben pedig egyáltalán nem szállhat vízre még az sem, aki történetesen átvezett az Atlanti-óceánon. Vannak olyan tengeri kajakok vagy egyéb vízi járművek, amelyekkel bármilyen időben biztonságos lehet a vízisport. A szörf tulajdonképpen viharbiztos eszköznek nevezhető. Azonban hiába ez egyik legalkalmasabb eszköz a viharban történő vitorlázásra, bizonyos szélerősség esetén tiltják a használatát a tavon. Remélem, hogy a Magyar Szörf Szövetség, a tengeri kajakos szakosztály, a szakma elismert képviselői sikerrel járnak majd a jogszabályok módosítása terén, amelyhez a mostani akciót referenciaként kapcsoljuk. Azt szeretnénk, ha a kellő szakmai háttérrel rendelkező egyesületek, felkészült, tapasztalt tagjai maguk dönthetnék el azt, hogy mikor mehetnek ki a vízre és mikor nem. Azaz,  jogszabály ne korlátozza a jövőben a balatoni vízi sportolás lehetőségeit - hangsúlyozta a főszervező.

Szombaton az igencsak hideg vízben bemutatót tartottak kajakos "eszkimózásból", vagyis a borulás utáni visszafordulás technikájából. Sőt, Kardos Gábor büszkeségét, a Balaton első tradicionális, bambuszrudazatos, rákollóvitorlával hajtott polinéz hajója egy aszimmetrikus katamaránját is megcsodálhatták az érdeklődők .

A program, a szervezők szándéka alapján a téli Balaton szépségére is rámutatott, hiszen Kardos Gáborék szerint lenne lehetőség arra, hogy a tó egész évben fogadhassa a vendégeket. Amint az elhangzott, ehhez megfelelő háttér, akarat, összefogás és átgondolt, teljes évre kiterjedő koncepció is kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!