A geometria dicsérete

Veszprém - Megújult a Vass-gyűjtemény állandó kiállítása, újra több hazai művész alkotása látható rajta, illetve az új szerzeményekre helyezték a hangsúlyt, amelynek a fő erővonala a lengyel konstruktivizmus.

Bartuc Gabriella

Akárcsak hazánkban,  a környező országokban is kialakult a modern művészetnek egy jelentős konstruktivista  ága, ezeket az alkotókat azonban nem igazán ismerjük, legalábbis nem annyira, mint az oroszokat, franciákat, hollandokat.  Most be lehet pótolni, ugyanis Vass László műgyűjtő elhatározta, összeállít a környező országokból egy reprezentatív anyagot  tudtam meg Hegyeshalmi Lászlótól, a Művészetek Háza igazgatójától.
 
Amikor 2003-ban megnyílt a  Vass László Gyűjtemény állandó kiállítása,  elhatározták,  kétévente átrendezik a teret, ugyanis a gyűjteménynek mindössze egyötöde mutatható be egyszerre a Vár utcai épületben.   A  mintegy 600 alkotásból álló kollekció folyamatosan gyarapszik, az átrendezéssel meg tudják mutatni az új szerzeményeket, illetve a régebbi alkotásokat más összefüggésbe helyezni. Magyar és külföldi művészeket egymás mellé téve megkeresik azokat az összefüggéseket, amelyek ebben a geometrikus, konstruktivista művészetben felfedezhetők.



Ezek között az alkotások között el lehet gondolkodni azon, mit is értünk konstruktív művészet alatt, mit jelentett régen és mit ma. A történelmi konstruktivizmus az orosz művészetben 1912-ben jelentkező absztrakt irányzat volt,  amely a geometrikus formákat helyezte előtérbe. Az orosz Tatlin, Gabo,  Pevsner és Malevics indították el. Ebből az elképzelésből  alakult ki a modern ipari formatervezés. A mai napig születnek konstruktivista művek, még ha néha másként is nevezik azokat, például konkrét művészetnek.  A Vass-gyűjteményben láthatók az irányzat legnagyobb hazai sztárjai: Kassák, Korniss, Konok, Deim, Hencze, Nádler, Fajó, na és itt vannak Barcsay Jenő fő művei aranyfedezetként. Vass László azóta foglalkozik műgyűjtéssel, amióta Barcsayt megismerte.     A külföldiek közül fő helyen láthatjuk Josef Albers, Hellmut Bruch, Hartmut Böhme  munkáit.  A Vass-gyűjtemény a kortárs konstruktivista szemléletű művészet egyik európai központjává vált.

A múzeum Vass László életműve

Vass László változatlanul gazdagodó gyűjteménye a modern magyar művészet legjobbjait bemutató múzeum - írja róla méltatásában Sík Csaba. A Vass-gyűjtemény a mintegy 600 képpel, szoborral egyben a gyűjtő életműve is. Vass László életét, sorsát befolyásoló eseménynek tartja, hogy megismerkedett Barcsay Jenővel, aki megajándékozta egy alkotásával. A gyűjtés azóta is tart. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!