Garázs és telek után is adózunk

Pápa, Veszprém - Régi-új helyi adónemeket vezettek be januártól az önkormányzatok. Összeállításunkban a pápai és veszprémi változásoknak jártunk utána.

Munkatársainktól

Pápán egy 2006-os önkormányzati döntés megszüntette a városban a magánépületek építményadóját, most 2011 decemberében ezt garázsadó formájában visszaállította a képviselő-testület. A december 22-i ülésen levették a napirendről a tervezett kommunális adót, ezt az év végén az államtól kapott 150 millió forint váltotta ki. A körülbelül 3500 pápai garázstulajdonosnak azonban a régi-új helyi adónem évente négyzetméterenként 1050 forintot, azaz (egy átlagos 16 négyzetméteres garázs esetén) 16 800 forint többletkiadást jelent. 2012 januárjától a családokat érintő más helyi adót nem vezetett be az önkormányzat Pápán, bár ide tartozhat az iparűzési adóval kapcsolatos eddigi kedvezmények megvonása is, hiszen a városban számottevő a kisvállalkozások száma.

A veszprémi önkormányzat tavaly decemberben alkotott rendelete szerint adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő belterületi telek. Beépített telkek esetében nem kell fizetni, beépítetlen telkek esetében a várost felosztó három övezet szerint kell adózni (a belvárosban 300 forint/négyzetméter/év, gazdasági területen 210 forint, a harmadik övezetben, például Gyulafirátóton 120 forint). Porga Gyula polgármester hangsúlyozta: a telekadó Veszprémben keveseket érint. Gyulafirátótnak és Kádártának más a településszerkezete, ott előfordulhat, hogy lehetnek családok, akiknek tízezreket kell majd fizetniük. Az önkormányzat elkötelezett abban, hogy olyan megoldást találjon, amely segít azoknak, akiket a város nem akar nehéz helyzetbe hozni. A rendelet egyébként sok mentességet és kedvezményt biztosít.

Idei változás Veszprémben, hogy az idegenforgalmi adó mértéke vendégéjszakánként 380-ról 400 forintra nőtt, valamint a magánszemélyek tulajdonában lévő garázs adómértéke az eddigi 150 forint/négyzetméter/évről 350 forintra emelkedik. A kommunális adó mértékében nincs változás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!