Helyi adók - Zircen megdrágult, Ajkán és Várpalotán nem változik

Megyei körkép - Nem mindenütt emelték megyénkben a helyi adókat, van, ahol azonban rákényszerültek. Zircen általánosságban 50 százalékkal nagyobb helyi adót vetnek ki idén.

Munkatársainktól

Zircen a helyi adó változásairól Bereczkiné Papp Krisztina adóügyi ügyintéző tájékoztatta Naplót. Általánosságban a helyi adómérték 50 százalékkal növekedett. Az állandó lakás céljára szolgáló építmények és a magánszemélyek tulajdonában lévő gépjárműtárolók után - amennyiben nem üzleti célt szolgálnak - az eddigi 187 helyett 280 forintot kell fizetni négyzetméterenként évente.  Az üzleti célú építményeknél az I-es övezetbe tartozó műhely, raktár, egyéb építmények esetében 299 forintról 450-re növekedett az adó. Ugyanez a II-es övezetben 253-ról 380 forintra nőtt. (Ide az ipari park tartozik.) Üzlet, iroda, üzleti célt szolgáló garázs után az I-es övezetben 598 helyett 900 forintot kell fizetni négyzetméterenként, a II-esben 345 helyett 520 forintot. A telekadó mértéke nem módosult, csupán a törvény által előírt változtatást vezették át, azaz a külterületen lévő telek is adókötelesé vált. A magánszemélyek kommunális adója (ezt a lakásbérleti jogok után kell fizetni) 7000 forintról 10 500-ra nőtt.

Nem emelkedtek a helyi adók 2012 január 1-jétől Várpalotán. A képviselő-testület decemberi ülésén ugyan tárgyalta a helyi adókra vonatkozó önkormányzati rendeletet, ám mindössze annyit változtattak a városatyák, hogy a külterületi telkeket a IV. övezetbe sorolták, ahol azonban nem kell telekadót fizetniük a tulajdonosoknak. Ilyen terület például a Készenléti-lakótelep felett található Baglyas-hegy, ahol egyébként sem tehetős emberek élnek, így a város nem szerette volna újabb adóteherrel sújtani őket.

Ajkán sem tervezi az önkormányzat új adó bevezetését az idén - tudtuk meg dr. Horváth József alpolgármestertől. A meglevő adók mértéke sem változik.

- 2012 egyébként is nehéz év lesz, nem szeretnénk tovább terhelni a lakosságot. A városban gépjármű-, telek-, iparűzési és kommunális adót fizetnek a polgárok. Lakásra és garázsra nem vetettünk ki adót, építményadót pedig csak a vállalkozók fizetnek - mondta lapunknak az ajkai alpolgármester.

 

Kedvezményeket adnak többféle címen

A megye városaiban többféle címen is adnak kedvezményeket a helyi adókból. A gazdasági válságra való tekintettel Zircen például mérsékelték a hat hónapot meghaladóan hasznosítás alatt nem álló üzleti célú építmények után fiztendő adót is, ezekért mindkét övezetben 280 forintot kell csupán fizetni négyzetméterenként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!