Kevesebb járás, mint kistérség

A kormány 168 járásra és hét budapesti körzetre építené fel országosan az államigazgatási rendszert 2013. január 1-től.

Győrffy Árpád

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kedden bocsátotta társadalmi egyeztetésre a járási rendszer kialakításáról szóló elképzeléseit. A pontos települési beosztást tartalmazó javaslat szerint a jelenleg 10 kistérségből álló Veszprém megyében kilenc járás jön létre. A polgármesterek csak tíz napot kaptak arra, hogy a képviselő-testületekkel megvitassák a minisztériumi elképzelést, és az attól esetlegesen eltérő szándékukról tájékoztassák az illetékeseket. A végleges javaslat februárba kerül a parlament elé.  

Balatonalmádi a fő vesztes

A KIM tervezete szerint megyénkben 2013. január 1-től kilenc járás jönne létre ajkai, balatonfüredi, devecseri, pápai, sümegi, tapolcai, várpalotai, veszprémi illetve zirci székhellyel. A most kistérségi székhelyként működő balatonalmádi elveszti jelenlegi központi szerepét. A kistérség településeinek többsége a megye délkeleti határáig elnyúló füredi járáshoz kerül. A társulás eddigi vezetőjét adó Litér a veszprémi járásba tagozódik be Felsőörssel és Szentkirályszabadjával együtt.
A Tapolcához csatlakozás szándékát már korábban bejelentő Nyirád a javaslat szerint maradna az ajkai körzetben. Az ajkai járáshoz kapcsolnák a jövőben, a jelenleg még a pápai kistérséghez tartozó Farkasgyepűt is.



A javaslat kidolgozói szerint a kialakítás alapelve a gyors és könnyű hozzáférés biztosítása az államigazgatási szolgáltatásokhoz. A járások kialakítása kapcsán az a cél, hogy települések "jól érezzék magukat" ott, ahová beosztják őket, de ha ez mégsem így alakul, lehetőség lesz a járásváltásra - írták.
 
  
Járási Bermuda-háromszög

Az állami szerkezet átalakításánál talán legváltozatosabb helyzetet a nagyvázsonyi körjegyzőség öt településén teremtenek a kormányzati határrajzolók. A jelenleg veszprémi kistérséghez ás a balatoni üdülőkörzethez tartozó faluk közül Vöröstó és Barnag a füredi, Mencshely és Nagyvázsony a veszprémi, Pula az ajkai járáshoz kerül. Képviselői körzetként Nagyvázsony és Pula a tapolcai, a többi három falu a füredi része.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!