Plágiumgyanús Schmitt Pál doktori disszertációja?

Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével - számolt be szerdán a hvg.hu. A Köztársasági Elnöki Hivatal visszautasítja a vádakat, az LMP és az MSZP szerint, ha Schmitt Pál valóban plagizált, le kell mondania. A DK szerint ez a legsúlyosabb bizalmi válság, ami az elmúlt két évtizedben felmerült a mindenkori államfővel kapcsolatban.

MTI


A portál szerdai beszámolója szerint Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben nyújtotta be Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése című doktori értekezését a Testnevelési Egyetemen (TE).

Az disszertáció summa cum laude minősítést kapott, Schmitt Pál pedig a TE címzetes egyetemi tanára lett, disszertációja az ajánlott irodalom listáján is szerepel.

A hvg nem kevesebbet állít, minthogy Schmitt Pál máshonnan kölcsönzött részeket, s ezeket nem jelölte.  A portál kutatása szerint Schmitt Pál 215 oldalas doktorijának legnagyobb része, mintegy 180 oldal  egy bolgár sportkutató és -diplomata, Nyikolaj Georgijev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele.  A  köztársasági elnök 1992-es dolgozatában található fordítások, átvételek néha rövidítenek, egyszerűsítik az eredeti francia szöveget, Schmitt sokszor részeket hagy el, esetenként összefoglal. Egyetlen egyszer sem hivatkozik azonban a forrásra. A szöveget 1992-ben írva több helyen kiegészíti a forrásul használt két kötet megjelenése óta eltelt idő eseményeinek adataival.



További részletek és összehasonlító fotók a két dolgozatról  itt.


A Köztársasági Elnöki Hivatal visszautasítja a vádakat

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) a leghatározottabban visszautasítja, hogy a hvg.hu portál plágium elkövetésével gyanúsította meg az államfőt.

A KEH az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében felidézi, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben készített Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése címmel egyetemi doktori értekezést.
   
Mint írják, "a hiánypótló munkát" történészprofesszorok bírálták, akik summa cum laude minősítéssel értékelték. "Annak eldöntése, hogy az értekezés tartalmi és alaki szempontból megfelelő-e, az ő hatáskörük volt" - tették hozzá, megjegyezve, hogy "a dolgozat minősítése önmagáért beszél".
   
Kitérnek arra is, hogy Schmitt Pál, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) 1983 óta tagja, az értékezése forrásaként is megjelölt Nikolaj Georgiev neves sporttörténészt személyesen, jól ismerte. Kutatásaik során több résztéma megtárgyalása során együttműködtek. "A két munka legfontosabb alapforrásai a NOB ülések jegyzőkönyvei, valamint a NOB Végrehajtó Bizottságának jegyzőkönyvei, illetve a vizsgált olimpiák záródokumentumai" - olvasható a KEH kommünikéjében.
   
Úgy fogalmaznak: "A fentiek alapján a Köztársasági Elnöki Hivatal a cikkben megjelent plágium gyanúját a leghatározottabban visszautasítja." 
   

Az LMP választ vár

A Lehet Más a Politika (LMP) arra kérte Schmitt Pál köztársasági elnököt, mielőbb adjon választ, igazak-e azok a sajtóértesülések, amelyek szerint doktori disszertációjának jelentős része egy korábbi bolgár tanulmánnyal szinte szóról szóra megegyezik.
   
Vágó Gábor, az LMP szóvivője az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, a párt bízik abban, hogy a plágiumgyanú alaptalan. Hozzáteszi ugyanakkor, ha mégis beigazolódik, hogy a hvg.hu hírportál értesülése helytálló, akkor az államfőnek egyetlen vállalható lépése az lehet, hogy azonnal lemond pozíciójáról.
   
Az ellenzéki párt szóvivője úgy fogalmazott: "Ha Schmitt Pál valóban plagizált, akkor nemcsak arról lenne immár papírja is, hogy alkalmatlan a feladatra, hanem méltatlanná válna arra, hogy a magyar államot és embereket képviselje."


Le kell mondania az államfőnek?

"Ha igaz a hír, akkor ez jól szimbolizálja az orbáni politikát" - reagált a hvg.hu-nak Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és frakcióvezetője, aki szerint Schmitt Pálnak le kell mondania, ha bebizonyosodik a vád.


Vizsgálat lesz?

Vizsgálatra van szükség Bazsa György, a Magyar Akkreditációs Bizottság elnöke szerint annak kiderítésére, hogy valóban koppintotta-e doktori dolgozatát Schmitt Pál. A cím visszavonása az adott egyetem doktori iskolájára tartozik. A hvg-nek Rácz Károly, a Semmelweis Egyetem doktori tanácsának vezetője nem kívánta kommentálni a konkrét ügyet - számol be a portál szerdán este.


DK: Schmitt Pálnak távoznia kell a köztársasági elnöki posztról

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Schmitt Pálnak, miután doktori értekezésével kapcsolatban plágiumgyanúba keveredett, távoznia kell a köztársasági elnöki posztról, ezzel bizonyíthatná személyes tisztességét, és helyreállíthatná presztízsét.

Molnár Csaba független országgyűlési képviselő, a DK alelnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: Schmitt Pál azzal, hogy disszertációjának csaknem 80 százalékában egy külföldi tudós által készített szöveget közölt úgy, hogy semmilyen formában nem utalt arra, hogy ez nem a saját munkája, olyan cselekményt követett el, ami az akkreditációs szabályok szerint a doktori cím visszavonásával és akár büntetőeljárás elindításával is járhat. Hozzátette: a cselekmény akár magánokirat-hamisításként is értékelhető.
   
A politikus szerint ez a legsúlyosabb bizalmi válság, ami az elmúlt két évtizedben felmerült a mindenkori államfővel, Magyarország első polgárával kapcsolatban. Szerinte Schmitt Pál a távozásáról szóló döntéskor nemcsak saját tekintélyét védené meg, hanem elődjeiét is.
   
Molnár Csaba emlékeztetet arra, hogy a döntés kizárólag az államfő kezében van, az új alaptörvény szerint ugyanis a köztársasági elnökkel szemben nem indítható büntetőeljárás, tisztségégétől csak akkor lehet megfosztani, ha a bűncselekmény a hivatali ideje alatt és azzal összefüggésben követte el.
   
Kijelentette: "az elmúlt húsz év legalacsonyabb presztízsű köztársasági elnöke" lemondásával más fénybe helyezné politikai örökségét, helyreállíthatná tekintélyét, bizonyíthatná tisztességét.
  

MSZP: Schmitt álljon a nyilvánosság elé!

 Az MSZP sürgeti, hogy Schmitt Pál álljon a nyilvánosság elé, és ha tudja, sürgősen tisztázza magát a plágium vádja alól. A szocialisták szerint ellenkező esetben nyilvánvalóan nem maradhat köztársasági elnök - mondta Szanyi Tibor, az ellenzéki párt elnökségi tagja csütörtökön sajtótájékoztatón, hozzátéve: az államfőt jelölő Orbán Viktor és az őt megválasztó Fidesz reakcióját is várják az ügyben.

Szanyi Tibor kifejtette: ismerik a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) közleményét, amely azonban megítélésük szerint csak tagadta, de nem cáfolta érdemben a hvg.hu által közölt "eléggé nyomós érveket".

Az MSZP-s politikus azt hangsúlyozta: ez az államfő személyes ügye, nem hivataláé, így elengedhetetlen, hogy Schmitt Pál a nyilvánosság elé állva adjon magyarázatot.
   
Szanyi Tibor azt is indokoltnak tartotta, hogy az illetékes tudományos testületek foglaljanak állást a kérdésben, és ha szükséges, értékeljék újra a köztársasági elnök doktori disszertációját.
   
Véleménye szerint bár az esetnek az államfő által aláírt jogszabályokra nézve nincs jogi következménye, tisztázandó, hogy "milyen erkölcsi alapokon nyugszanak azok a törvények, amelyeket dr. Schmitt Pál aláírással hirdettek ki a Magyar Közlönyben".
   
Feltűnő jelenségként értékelte az MSZP-s politikus, hogy az államfőt jelölő miniszterelnök és az őt megválasztó Fidesz az elmúlt egy napban "nem védte meg" a köztársasági elnököt. "Ennek a hallgatásnak mi tudunk jelentőséget tulajdonítani" - mondta, megjegyezve: az államfő nehéz helyzetbe hozása egy "politikai manőver" része is lehet.
   
Arra a kérdésre, ezek szerint elképzelhetőnek tartja, hogy a plágiumgyanú megfogalmazása mögött a Fidesz áll, úgy válaszolt: ismeretesek olyan forgatókönyvek, amelyek Schmitt Pál távozásáról szólnak, ezért is tartják lényegesnek a tisztánlátást ebben az ügyben.
  
Szanyi Tibor ugyanakkor aláhúzta, hogy mivel a Schmitt Pállal szembeni gyanú súlyos károkat okoz az országnak, ezért a köztársasági elnöknek, ha tudja, tisztáznia kell magát alóla, ellenkező esetben ugyanis - mint arra nemzetközi példák is vannak - nem maradhat posztján.

Az egyik bíráló szakszerű munkának ítélte az értekezést

Fontos alkotásnak és jó dolgozatnak tartja Schmitt Pál államfő 1992-ben szerzett doktori disszertációját Kertész István ókortörténész, aki az írás egyik bírálója volt - olvasható az origo.hu-n.    

Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése című munka egyik bírálója szerint az olimpiai programok változásait vizsgáló értekezés szakszerű volt és gazdag információanyagot tartalmazott. 
"Igen jónak tartottam a disszertáció szakszerűségét. Formai kifogásaim ugyan voltak, de ezeket jeleztem is". De mindezzel együtt úgy ítélte meg, hogy a disszertáció "értékes, fontos alkotás", és "magas szinten tesz eleget az ilyenkor elvárható követelményeknek" - nyilatkozta az origo.hu-nak a jelenleg az egri Esterházy Károly Főiskolán tanító ókortörténész. 

A hvg.hu csütörtökön megszólaltatta a bolgár sportkutató lányát. Malina Georgiev azt mondta: nem tartja valószínűnek, hogy édesapja, Nikolaj Georgiev és Schmitt Pál együttműködtek volna több résztéma megtárgyalásában, erről ugyanis édesapja sosem beszélt neki. 
 Azt mondta: az édesapja által leírtak teljesen eredeti kutatáson alapultak, és korábban senki sem publikálta azokat abban a formában és tartalommal. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!