Sokan jelentkeznek tartalékosnak

Veszprém - Csak a megyeszékhelyen eddig közel 300-an, míg országos szinten 3000-nél is többen regisztráltak a Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszerébe. Soós Gyula veszprémi parancsnok szerint nagy szükség van a jól képzett tartalékosokra.

Szabó Péter Dániel

Januártól az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztésébe kezdett a Magyar Honvédség.
- Alapvető célunk, hogy minden magyar állampolgár biztonságban érezze magát. Épp ezért a honvédségnek szüksége van olyan tartalékosokra, akiket a mindennapokban ugyan nem vesz igénybe, de szükség esetén mozgósítani tud - mondja a veszprémi Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka. Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság alárendeltségébe tartozó egység vezetője hozzáteszi, az önkéntes műveleti tartalékosok részt vehetnek például ipari- és természeti katasztrófák megelőzésében, azok következményeinek elhárításában, felszámolásában, bevonhatók a hivatásos- és szerződéses állomány tehermentesítésére, valamint egyéni vállalás és alkalmasság alapján akár a honvédség nemzetközi feladataiban is részt vállalhatnak.

A tartalékos rendszer nyitott, így a toborzásokon várják a civil, katonai tapasztalattal nem rendelkezők jelentkezését is. Regisztrálni a Jutasi úton található Toborzó és Érdekvédelmi Központban, valamint a hadkiegeszites.hu internetes honlapon található vonatkozó nyomtatvány kitöltésével és elküldésével lehet. A szerződéskötés előtt azonban több teendője is van a jelentkezőknek, hangsúlyozza Soós Gyula. - Először is részt kell vennie egy háziorvosi és egy tüdőszűrő vizsgálaton, hölgyek esetében még nőgyógyászati, citológiai vizsgálaton is, amelyek költségei a jelentkezőket terhelik. Ezt követően kerül sor a budapesti egészségügyi, pszichológiai és fizikai alkalmasság megállapítására - mondja a parancsnok. Akik megfelelnek a követelményeknek, s fedhetetlenségük igazolása is megtörtént, először az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság állománytáblájához csatolt ideiglenes állományjegyzékbe kerülnek. A szerződést nyolc hónapra kötik meg hat hónap próbaidővel, ezen időszak alatt tervezik meg a végleges beosztást. Fontos tudni, hogy azok a műveleti tartalékosok, akik korábban nem teljesítettek katonai szolgálatot, a behívást megelőzően (a katasztrófavédelmi feladatok teljesítése kivételével) felkészítésre és kiképzésre számíthatnak.

Ami az javadalmazást illeti, a tartalékosok a tényleges szolgálatteljesítés idejére a rendfokozatuknak megfelelő honvédelmi pótlékra, beosztási illetményre, valamint iskolai végzettségtől és a szolgálatteljesítés helyétől függően illetménykiegészítésre, laktanyai elhelyezésre, térítésmentes élelmezési ellátásra és a szolgálatteljesítéssel összefüggő helyközi utazási költségeinek a megtérítésére jogosultak. Ezen felül az önkéntes műveleti tartalékos katonák évente a mindenkori minimálbér 50 százalékának megfelelő összegű, úgynevezett rendelkezésre állási díjra is jogosultak.

A szolgálati járandóságban részesülő nyugalmazott katonák esetében más a helyzet. - Tekintettel katonai szakképzettségükre, tapasztalataikra, a szerződéskötést követően azonnal behívhatóak. Juttatásuk annyiban más, hogy az éves szinten 60 napot meg nem haladó, belföldi szolgálat során az elhelyezésen, ruházati és élelmezési ellátáson, illetve utazási költségterítésen túl kizárólag a szolgálati járandóságára eső 16 százalékos SZJA fizetési kötelezettség alól mentesülnek, a szerződés hatálybalépését követő hónap első napjától a szerződés megszűnése hónapjának utolsó napjáig. A tényleges szolgálatteljesítés 61. napjától a szolgálati járandóság összege havonta kiegészül a besorolás szerinti illetmény mértékéig - teszi hozzá Soós Gyula, aki megjegyezte, olyannyira sokan érdeklődnek a tartalékos rendszer iránt, hogy az ügyintézéskor annak ellenére is sorban állásra kell számítani, hogy egyszerre három-négy kolléga tájékoztatja a központba érkezőket.

 A veszprémi Toborzó és Érdekvédelmi Központ a szerződéses és önkéntes tartalékos katonák toborzása mellett kiemelten kezeli az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola létszámigényeinek pótlását. A szentendrei iskola 2012/2013-as tanév iskolarendszerű szakképzésére február 15-ig várják a 18-22 éves, büntetlen előéletű, érettségizett fiatalok jelentkezését.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!