Zökkenőmentes legyen az iskolák átadása

Veszprém - Az önkormányzatok átvennék a Nemzeti Eszközkezelőtől a bérlakásokat. Lehetővé kell tenni, hogy az iskolák fenntartói joga zökkenőmentesen kerüljön az államhoz - ezekről is egyeztettek a Megyei Jogú Városok Szövetsége kétnapos közgyűlésén Veszprémben.

Balla Emőke

Eredményes és tartalmas konzultáció volt, hangsúlyozta Porga Gyula, Veszprém polgármestere a kétnapos tanácskozást záró sajtótájékoztatón. Hozzátette, az elmúlt időszakban számos olyan jogszabály született, amely alapvetően meghatározza az önkormányzatok életét.

Kósa Lajos, Debrecen  polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke a közgyűlés eredményei közé sorolta, hogy kezdeményezik annak a szabályozásnak a módosítását, amely alapján a kábelkiosztók különbséget tesznek a műsorszolgáltatók között. A szövetség szeretné elérni, hogy a legolcsóbb programcsomagokban legalább egy közösségi csatorna szerepeljen.

A szövetség tagjai Naszvadi Györggyel, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárával arról egyeztettek, közösen dolgozzák ki azt a rendszert, amely lehetővé teszi, hogy 2013. január 1-től zökkenőmentesen kerülhessen át az oktatási intézmények fenntartói joga az önkormányzatoktól az államhoz. Az oktatási intézmények fenntartásához az állam a teljes finanszírozás 50-60 százalékát biztosította a fejkvótával, a többit az önkormányzat tette hozzá, országosan 250-350 milliárd forintot. Honnan teremti elő a kormány ezt az összeget? - tették fel a kérdést. Ha az intézményhálózat kikerül a költségvetési főösszegből, azt 40 százalékkal csökkenti, várhatóan a hitelminősítők újraértelmezik az önkormányzatok finanszírozását. 



A tanácskozás résztvevői előadást hallhattak a nagyvárosok hulladékkezeléséről, hulladékgazdálkodásáról. A hulladékgazdálkodási törvényben szereplő 20 euró/tonna hulladéklerakási díjat a szövetség nem tartja kivitelezhetőnek, a 20-40 százalékos emelést csak lépcsőzetesen lehet bevezetni.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a kormányhivatalok és az önkormányzatok együttműködéséről tartott előadást. Szó volt arról, mely feladatok  kerülnek az önkormányzattól a kormányhivatalokhoz. Kérdés, milyen  feladat-és hatáskörmegosztás várható a települési önkormányzatok/jegyzői hatóságok és a járásszékhely városok/járási hivatalok között, ehhez milyen finanszírozási és ágazati reformok kapcsolódnak? A szövetség úgy látja jónak, ha bizonyos  feladatkörök - például  az építéshatóság - a településeknél maradnak.

A Nemzeti Eszközkezelővel abban állapodtak meg, megvizsgálják a lehetőségét, hogy a hozzájuk kerülő lakásokat átadják az önkormányzatoknak, 25 ezer ingatlan így az önkormányzatoknál meglévő  bérlakás rendszerébe kerül, ezt a feladatot a lakásvagyonnal együtt az önkormányzatok átveszik a Nemzeti Eszközkezelőtől. Ennek feltétele, hogy a lakbér igazodjon az önkormányzatok lakbérrendeletéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!