Áttörés a zenepiacon - A magyar producerek is pénzhez jutnak

Veszprém - Jelentős áttörést hozott a 2011-es év a DJ-jogdíjakban. Folyamatosan emelkedik a jogkövető lemezlovasok száma, így több kiadó és producer tud a hangfelvételeinek felhasználásáért járó jogdíjhoz, jövedelemhez jutni.

Szalabán Attila

A Magyar Lemezlovas Egyesület tájékoztatása szerint a sokat játszott, nagy nemzetközi slágerek kiadói mellett ez volt az első év, amikor a független, hazai producerek is igen jelentős jogdíjhoz juthattak. Köszönhetően az egyre erősödő jogkövető magatartásnak, az adatszolgáltatás és a felosztás egyre nagyobb pontosságának, a DJ Szövetség által üzemeltetett adatfeldolgozási rendszernek, amely akár egyetlen játszást, egyetlen playlisten történő felbukkanást is regisztrálni képes, és pontos adatokat biztosít a Mahasz számára a zenefelhasználásról. Rengeteg független DJ-producer készít ma már hazánkban is saját zenéket, és ezeket játsszák más lemezlovasok is. Az adatszolgáltatás révén a nagy kiadók mellett ezek a producerek  ugyancsak a megérdemelt jövedelemhez, jogdíjhoz jutnak, ha zenéiket mások felhasználják.

Az egyesület közleményében hangsúlyozza: szerencsére egyre kevesebb a renegát próbálkozó, aki nem fizet jogdíjat. Ők nemcsak, hogy nem tartják be a törvényt és ezért a hatóságokkal találják szembe magukat, hanem károsítják az alkotókat is azzal, hogy mások zenéivel pénzt keresnek, de nem fizetnek érte. Ezzel éppen a tehetséges magyar zeneszerzők megélhetését, megérdemelt bevételét is próbálják aláásni.

 

Jogdíjat az Európai Unió minden országában (és azon kívül is) kell fizetni a másolt zenék után. A jogdíjat nem a DJ Szövetségnek fizetik a lemezlovasok, hanem a hangfelvétel-előállítók közös jogkezelő szervezetének - hazánkban a Mahasz-nak. A beszedett jogdíjak felosztásáról szigorú szabályzat dönt, és a hangfelvételek felhasználása alapján történik. Ez a DJ-jogdíjak esetében a lemezlovasok adatszolgáltatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!