Bontsuk ki a csomót!

A kilencvenes években a Rákosi-időket idéző "győzelmi jelentéseket" olvastunk arról, hogy hány településen vezették be a földgázt. Röpködtek a százalékok, végül a háztartások háromnegyedében kiépült a tiszta és olcsó tüzelési lehetőség.

Gajdos József

Aki tehette, a kényelemre szavazott. A hatalmas családi házakba télen nyarat varázsoltak. Aztán az olcsó gáznak is befellegzett. Manapság egyre többen a fatüzelést választják - mert arra futja. Sokaknak azonban nincs más lehetőség: vagy fáznak, vagy marad a drága gáz. Mint Paudits Bélának. A nem oly rég még ünnepelt Jászai Mari-díjas színész súlyos gerincbeteg, a rokkantnyugdíja majdnem eléri az 53 ezer forintot... Azt mondta, a gatyáját is fűtésre költi, mégis hideg van a pirinyó lakásában. Éhezik, nyomorog. Nincs értelme élni! - fakadt ki Paudits. A művész jajkiáltását hallva Battonya polgármestere három hónapig Paudits egyhavi nyugdíjával megegyező összeget utal át neki. Karsai József cserébe csak annyit kért, hogy a színész bontsa ki a csomót, amit már megkötött a kötélen, és amivel fel akarta magát akasztani.

Az eset alig lépte át a média ingerküszöbét, hiszen az idén csak februárban harmincöten fagytak meg, a zömük fűtetlen helyiségekben. Több ezer "pauditsbéla" él hazánkban. Éhezik, fázik, nyomorog a jéghideg lakásában. Még a Matolcsy-féle 47 ezer forint sem jut nekik havonta. Talán fontolgatják, hogy nincs értelme így élni.

A képet árnyalják az újabb "győzelmi jelentések". A nagy hidegekben összefogással több mint ezer didergőt mentettek meg a fagyhaláltól. Emberségből jelesre vizsgázott az ország. Persze, amíg kötélcsomókról is szólnak a hírek, s nem érvényesül az élethez való jog, addig elég keserű marad a szánk íze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!