Külföldi rendszám, magyaros megoldás

Több mint öt éve, hogy külföldre ment dolgozni. Otthont teremtett, gépkocsit vásárolt, és évente kétszer-háromszor hazajött Magyarországra. Így volt ez mostanáig, mígnem a kollégáitól jött a hír, hogy külföldi rendszámú autóval ne nagyon menjen haza, mert kellemetlenségei adódhatnak.

Napló Online

Törvénytisztelő magyar állampolgár lévén utánajárt a dolgoknak: ő mint magyar üzembentartó, a jelenlegi törvény szerint külföldi rendszámú autójával nem vehet részt Magyarországon a közúti forgalomban. Idézem: "Általános szabályként a törvény előírása szerint, amennyiben az üzembentartó természetes személy és lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye Magyarországon van, járműve csak magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel vehet részt a közúti forgalomban."

Az év nagy részében külföldön használja autóját, ott fizet biztosítást és adót. Kifizetné ő Magyarországon a vámot, az adót, de akkor külföldön kérik tőle számon, hogy miért magyar rendszámú autót használ.

Mondom, törvénytisztelő szeretne lenni, de tanácstalan, éppen úgy, mint vele együtt külföldön dolgozó magyar kollégái, akiknek hasonló problémáik vannak. Próbáltak hozzáértő szakemberektől, hatóságoktól tanácsot, állásfoglalást kérni, de nem találják a jó megoldást. Tanácsolták neki, hogy adja fel magyarországi lakcímét és kérjen igazolást a munkahelyén arról, hogy kint dolgozik, valamint legyen nála okirat, miszerint van külföldi lakcíme. Töltsön ki külföldi letelepedési kérelmet. Jelentse be, hogy magyar marad, de elhagyta az országot, ekkor csak útlevéllel fog rendelkezni. Legyen kettős állampolgár. Ne jöjjön haza külföldi rendszámú autóval, vagy hagyja a határnál. Mindezt nem érti.  Miért kellene neki kivándorolni? Az utolsó szálat, amin haza szeretne majd találni, miért kellene elvágni? Nem érti azt sem, hogy a szüleinek miért csak egy napra adhatná oda az autóját Magyarországon. Sok a kérdés, de neki hamar kell megoldást találni, mert szeretné látni a szüleit, akik még biztatják, hogy maradjon magyar. De meddig?

Németh Gertrúd

Az olvasónk által felvetett problémáról a megyei főkapitányság közlekedésrendészeti osztályán az alábbi tájékoztatást kaptuk: magyarországi lakhellyel rendelkező személy akkor jogosult külföldi rendszámú gépjárművet használni, ha rendelkezik a lakhelye szerinti, külföldi hatóság által kiadott tartózkodási engedéllyel, például adott esetben egy külföldi lakcímkártyával. A kártyához azonban kell egy hiteles magyar fordítás, és be kell szerezni egy úgynevezett apostille-t, ami azt igazolja, hogy a külföldi lakcímkártya hiteles. (Ezt általában a külföldi hatóság adja ki.) A felsoroltak a sofőrre vonatkoznak és a járművet korlátlan ideig használhatja az országban.

Ha nem rendelkezik kinti lakcímmel, akkor a munkáltató által kiállított igazolás szükséges arról, hogy rendszeresen, hosszabb ideig kint dolgozik az illető. Ezek mellett az üzembentartó által kiállított hozzájárulás, hogy a járművet használhatja egy napnál rövidebb ideig. Utóbbiak magánokiratoknak számítanak, ezeket hiteles fordítónál kell lefordíttatni.

(A témára lapunkban hamarosan visszatérünk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!