Avartüzek a megyében - Legtöbbször emberi mulasztás okozza a tűzeseteket

Megyei körkép - A jó idő beköszöntével sajnos az avartüzek száma is megszaporodott a megyében, csak az elmúlt hétvégén 21 alkalommal riasztották a tűzoltókat ilyen jellegű esetekhez.

Szabó Péter Dániel

A történtek hátterében legtöbbször felelőtlen emberi magatartás állt, mondta el kérdésünkre Bakos György tűzoltó őrnagy. A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hozzátette, ugyan különösebb anyagi kárral nem jártak a tűzesetek, ám levegőszennyezéssel igen. Épp ezért kérik a lakosságot arra, hogy a hatályos jogszabályok, önkormányzati rendeletek betartását vegyék figyelembe. A szántókon, műveletlen területeken, valamint a gyümölcsösben összegyűjtött szárazfű, fahulladékok környezetkímélő megsemmisítését, hasznosítását ugyanis csak engedélyezett módon szabad végezni.

- A növényi hulladékok égetése alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységnek számít, ezért az égetés helyét, időpontját és terjedelmét a megkezdés előtt legalább 24 órával be kell jelenteni az illetékes tűzoltóságnak. Az égetés ideje alatt a tüzet tilos őrizetlenül hagyni, s biztosítani kell az oltáshoz szükségek eszközöket is. Az égetés befejeztével kötelező a helyszín átvizsgálása, hiszen sok tűzeset megelőzhető az ekkor még előforduló izzás, parázslás megszüntetésével - jegyezte meg Bakos György, aki kiemelte, habár jelenleg nincs tűzgyújtási tilalom, mégis kérik a közúton és vasúton utazókat, hogy égő cigaretta csikket ne dobjanak ki a járművek ablakán, mert a kiszáradt árokparton, vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek.

Amennyiben egyébként mégis tűzeset következik be, annak észlelésekor az első és legfontosabb feladat a kezdeti, úgynevezett "kis tüzek" eloltásán túlmenően az, hogy arról haladéktalanul értesíteni kell az illetékes tűzoltóságot, a polgármesteri hivatalt és a terület tulajdonosát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!