Először szerveztek borversenyt borlovagok

Balatonkenese - Hagyományteremtő szándékkal szervezték meg szombaton a kultúra házában a Kelet-balatoni Borlovagrend első borversenyét, amelyre kézműves borokat vártak. A termékeivel képviseltette magát a térség összes bortermő települése.

Varga Ibolya

Györfi Károly elnök-nagymester irányította, értékelte a versenyt. A bírálatot két csoportban öt-öt, bírálatban is jártas és a térségben kézműves bort készítő és szőlőt is művelő gazda végezte. Abban, hogy gyorsan és zökkenőmentesen zajlott a verseny, igen fontos szerepe volt  Kürthy Lajos kancellárnak, aki figyelte a zsűrik munkáját és a legjobb ütemezésben küldte a borokat.

A versenybe száztíz bort neveztek be, melyek főleg a tavalyi évjáratot képviselték, amivel nagy általánosságban igen elégedettek voltak a szőlő- és a bortermelő gazdák. Az értékelés végén a kenesei és akarattyai borok közül kiválasztották Balatonkenese borát. Ezt a megtisztelő címet a balatonkenesei Csőszi Lajos 2011-es olaszrizlingje érdemelte ki. Egyetlen nagy aranyérmet adtak ki, amit a balatonakarattyai Szekeres Lajos 2011-es merlot bora érdemelt meg. Ezeken kívül még tizenhat bor kapott aranyérmet, amelyek Balaton- akarattya, Balatonkenese, Balatonvilágos, Enying, Füle, Lepsény és Sóly szőlőművelő gazdáit képviselték. Hatvanhárman kaptak ezüst minősítést, huszonheten bronzot és két versenyző borát jutalmazta elismerő oklevéllel a zsűri.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!