Istennek kedves emlékezés

Pápa - Fontos, hogy emlékezzünk és az evangéliummal emlékeztessünk másokat is, mondta Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke a pápai ünnepi istentiszteleten.

Balla Emőke

Négyszáz éves a Dunántúli Református Egyházkerület, a körmendi zsinat 1612-ben döntött a kerület megalakulásáról. A jubileumi évet nyitó istentiszteleten  az emlékezés teológiájáról, az Istennek kedves emlékezésről  beszélt igehirdetésében Steinbach József, az egyházkerület püspöke.  A Péter apostol levelének igéje alapján   helyesnek tartom, hogy emlékeztessek és ébresszelek titeket  azt mondta: az emlékezés rámutat arra, kik vagyunk, hol vannak a gyökereink, mik az értékeink. Az ige egyháza, az ige népe Jézus Krisztusra, a meghalt és feltámadt  Úrra  is emlékezik, aki most is jelen van köztünk. Jézus Krisztus nélkül a múlt végérvényesen eltűnik, a jelen megfoghatatlan, a jövő bizonytalan, Vele életmegújító közösségben élhetünk. Feladatunk és küldetésünk, hogy miközben emlékezünk, másokat is emlékeztessünk, hogy Krisztus evangéliuma hassa át a társadalmat.

Dr. Huszár Pál,  a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka, a Magyarországi Református Egyház  zsinatának világi elnöke  ünnepi beszédében  az elmúlt négy évszázadra visszatekintve úgy fogalmazott: eleink megérdemlik a tiszteletet. A jubileumi évet akkor szervezzük jól, ha azt Isten iránti hálával, eleink iránti tisztelettel és önmagunk iránti felelősséggel tesszük.

Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a jubileumi év  fővédnöke akit a pápai református  templomban kereszteltek   köszöntőjében azt mondta, miközben egy ideális társadalmat alkottunk, az ember belső univerzuma egyre magányosabb, mintha  a formából kiveszett volna a tartalom. A demokrácia a forma, a tartalom a kereszténység, mondta. Ahhoz, hogy Európának megnyíljon a szíve, nem több pénzre, több politikai hatalomra van szüksége, hanem több evangéliumra, Krisztusban való életre. 

Igével segíthetünk magunkon; nem a vagyon teremti a lelket, hanem a lélek a vagyont. A református egyház mindig a  felemelkedésre, az egyesítésre, egyesülésre törekedett; aki közösséget épít, a nemzetet erősíti, Magyarországnak ma erre van a legnagyobb szüksége.

Az ünnepi istentisztelet  ahol részt vett Szász László államtitkár és dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott  dr. Dienes Dénes teológiai tanár könyvbemutatójával zárult, bemutatta a Torkos Jakab egyházlátogatása 1747-ben című kötetet, a kollégium  kórusa énekkel szolgált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!