''Kevesen vagyunk, vesztes csatát vívtunk''

Veszprém-Gyulafirátót - Határozatképtelen volt a gyulafirátóti falugyűlés, ami az új község előkészítésével kapcsolatos bizottságot választhatta volna meg. A lakossági fórumot a regisztráltak közül sokan otthagyták.

Balla Emőke

A meghirdetett falugyűlés helyett lakossági fórumot tartottak kedden Gyulafirátóton.

A veszprémi testület a februári közgyűlésen határozott a falugyűlés szabályairól. A falugyűlés akkor határozatképes, ha azon a választópolgárok legalább 25 százaléka jelen van. Gyulafirátóton 2610 a választópolgárok száma, a falugyűlésen 652 polgárnak kellett volna megjelenni, hogy az érvényes legyen. A keddre összehívott gyűlésen azonban csak 236-an regisztráltak, a rátóti polgárok 9 százaléka. Porga Gyula, Veszprém  polgármestere azzal zárta be a falugyűlést, hogy szeretné, ha a rátótiak nem éreznék hátrányban magukat a veszprémiekkel szemben.

Mivel a falugyűlés - ahol megválaszthatták volna az új község alakításának előkészítésével kapcsolatos bizottságot - határozatképtelen volt, Czaun János, a városrész képviselője lakossági fórumot hívott össze, amit a regisztráltak fele otthagyott. Az önkormányzati képviselő azt mondta,  remélte, legalább 1000-en lesznek jelen, de a regisztráltak létszáma a törvényi minimot, a 10 százalékot sem érte el. Ezt azt jelenti, bizonytalanok az emberek, nincs átütő akarat, egyhangú szándék, nincs meg a "tűz". Kevesen vannak, akik az önállóságot szeretnék. "Vesztes csatát vívtunk, de a csatáink nem voltak hiábavalók." Porga Gyula szerint a rátótiaknak nehéz választani az érzelmi és a racionális döntés között: jó lenne önállósodni, de fenn tudjuk-e tartani a szokott minőséget? Az együttműködés és összefogás megéri hosszú távon.

A résztvevők többek között arról kérdezték a városvezetőket, milyen fejlesztések, utcafelújítások várhatóak Gyulafirátóton, mikor épül kerékpárút Rátótig. Volt, aki azt akarta tudni, miért nincs Rátóton ipari park (Veszprémben sincs), hogyan került a halastó a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz, más úgy fogalmazott: "Ha nyűg vagyunk a városnak, az miért ragaszkodik hozzánk?" Szóba került - és személyes vitába torkollott a - telekadóval kapcsolatos kérdés. Az egyik jelenlévő szerint a falugyűlés nem az önállósodás miatt lett volna fontos, hanem azért, hogy a létrejövő bizottság felmérje, érdemes-e elszakadni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!