Kiszivattyúzták az üzemanyagot a Costa Concordia roncsából

Szombatra virradóra befejeződött az üzemanyag kiszivattyúzása a Tirrén-tengeren januárban hajótörést szenvedett Costa Concordia óceánjáró tartályaiból - jelentették be a feladattal megbízott cégek.

MTI

A Giglio szigeténél zátonyra futott luxushajóból mintegy 2300 tonna olajat távolítottak el. A művelet 32 napon át tartott egyfolytában, miközben tíz napon rossz idő nehezítette a munkát, amelyet a holland SMIT és az olasz NERI vállalat végzett el húsz különböző speciális úszó gépezet segítségével.
Az olaj eltávolítása azért volt fontos és sürgős, mert a hajótörés térsége védett tengeri élőlények gyülekező helye, és az üzemanyag kiszabadulása nagy pusztítást okozott volna köztük. 
A hajóroncs eltüntetése előreláthatólag 10-12 hónapig fog tartani. A január 13-i szerencsétlenség végső veszteségmérlege 30 halott és 2 eltűnt személy. Csütörtökön búvár robotok segítségével öt holttestre bukkantak a roncsban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!