Március 15. - Tisztelgés a bátrak előtt

Várpalota - A hagyományoknak megfelelően három helyszínen is megünnepelték az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörését a településen.

Szabó Péter Dániel

- 1848-ban a környező országok népei közül egyedül maradtunk talpon. Talán azért, mert elődeink bátran mertek álmodni arról, amit aztán véghez is vittek. A mai nap tisztelgés a bátrak előtt, akik árral szemben mertek a szabadságért harcolni, s merték vállalni önmagukat, véleményüket és ezért akár az életüket is áldozták. Tudták, hogy gyűlölködéssel nem lehet hazát építeni - hangsúlyozta a Thuri-téren tartott központi ünnepi megemlékezésen Talabér Márta polgármester, a térség országgyűlési képviselője. - Március 15-e a magyarság szimbólumaként nemzedékről nemzedékre öröklődik, lehetőséget biztosítva mindenkinek a saját, szabadságról és függetlenségről alkotott véleményének megalkotásához - emelte ki a polgármester, majd hozzátette, március 15-e az idegen elnyomás elleni harc szimbóluma is egyben, aminek napjaink történései külön aktualitást is adnak.

Ezt követően az önkormányzat által meghirdetett középiskolai ösztöndíj pályázaton nyertes helyi fiatalokat köszöntötte Talabér Márta, majd a több évtizedes múlttal bíró Cserregő Néptáncegyüttes a Mézengúz együttessel karöltve adott fiatalos és lendületes, a hazaszeretet a középpontba helyező, nívós ünnepi műsort, amelyet a viharos erejű szél ellenére igen sokan megtekintettek a Thuri-vár mögötti téren. A központi program koszorúzással zárult, a Várpalotai Bányász Fúvószenekar zenei kísérete mellett a politikai pártok delegáltjai éppúgy elhelyezték az emlékezés és a tisztelet koszorúit, mint a város, a honvédség, a rendőrség, a tűzoltóság és a civil szervezetek képviselői.

A Városszépítő és -Védő Egyesület a hagyományoknak megfelelően az alsóvárosi temetőben is tartott koszorúzással egybekötött megemlékezést Zichy Béla 48-as nemzetőr sírjánál, míg Inotán a Radnóti úti emlékműnél Katona Csaba alpolgármester mondott ünnepi beszédet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!