Gazdasági kockázat, a logika és a lecsó

Mire nagy nehezen megértené az ember, mi a bánat az a Tobin-adó, aminek bevezetésén meglehetősen hosszú ideje rágódik már az Európai Unió, kiderül, jobb gyorsan elfelejteni az egészet, mert nem lehetetlen, hogy a mi különutas megoldásunk sokkal durvább lesz annál. Legalábbis egyelőre minden jel erre utal.

Virrasztó Zsolt

Tobin annak idején még csak a spekulatív tőkemozgásokat fékezte volna egy viszonylag alacsony adóval,  a magyar kormány viszont, legalábbis a sajtóhírek szerint, lépten-nyomon adóztatná mindenki pénzét,  akár sárga csekken vándorol, akár bankszámláról bankszámlára, vagy bankjegy-automatából a zsebünkbe. A kiszivárgó elképzelések szerint állítólag azt a pénzt is megadóztatná, amit adóként utalunk át bankszámlánkról a NAV-nak.

Biztosat persze még nem lehet tudni, egyelőre mindenki a megszokott szerepét játssza: a sajtó  találgat, az  ellenzék támad, a szaktárca hallgat, az egyszerű polgár meg csak azt kérdezgeti ijedten: mi jöhet még?

Nos, ha a kormánynak a politikai logika diktál, aligha csap bele ekkora erővel a lecsóba. Ha viszont  mégis erre kényszerül, ha vállalnia kell ezt a gazdasági kockázatot, akkor minden retorikai mesterkedés ellenére azt sugallja majd, hogy még mindig nagyon nagy a baj.

Címkék#Tobin-adó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!