Civilek napja a várnál

Várpalota - Igazi város rendezvénnyé nőtte ki magát az elmúlt hat évben a városi civil nap, amely idén a településen rendezett nemzetközi önkéntes konferencia záróakkordja is volt egyben.

Szabó Péter Dániel

Dobos Tamás, a szervező Várpalota és Térsége Civilek Szövetsége ügyvivője mondta el mindezt kérdésünkre. Kiemelte, az elmúlt hétvégén hatodik alkalommal megrendezett civil nap több újdonsággal is várta az érdeklődőket. A vöröskereszt jóvoltából például retró-véradásnak adott otthont a Thuri-tér. Ez a gyakorlatban annyit jelentett, hogy a kamionban vért adók a régi szokásoknak megfelelően sört és virslit kaptak jutalomképp. További újdonság volt, hogy a rendezvényt összekötötték az Egészséges Palotáért Egyesület bolhapiacával, így a látogatók a szomszédos Várkerti iskola udvarán is böngészhettek az eladásra kínált régi portékák között.



A fő hangsúly természetesen a nagyközönségnek bemutatkozó, harmincnál is több civil szervezeten volt, akik standokon éppúgy népszerűsítették tevékenységüket és programjaikat, mint a központi helyen felállított színpadon. A Várpalotai Bányász Fúvószenekar és a Black Diamond Mazsorett Csoport által vezetett hagyományos felvonulást követően a Marathon TKE kutyás bemutatójának éppúgy tapsolhattak a megjelentek, mint az Attila Harcosai Várpalotai Barantások hagyományőrző műsorának, de a Loncsosi Baráti Kör borkóstolójának is nagy sikere volt.

A bevezetőben említett, Testvériség-Önkéntesség-Együttműködés címmel tavaly augusztusban útjára indított nemzetközi konferencia résztvevői is elismeréssel szóltak a palotai civilek munkájáról. A helyi szervezetek ugyanis amellett, hogy a Thuri-várban rendezett tanácskozáson bemutatkoztak a romániai Petrozsény, a bolgár Bansko, az ausztriai Wolfsberg és az olasz Ponte nelle Alpi települések képviselőinek, több nívós programot is szerveztek. A Városszépítő- és Védő Egyesület vezetésével például Várpalota kulturális és történelmi nevezetességeivel ismerkedtek a vendégek, míg az egyik este a KÉSZ várpalotai szervezete, az Örömhír Alapítvány és a Cserregő Néptáncegyüttes szervezésében táncházzal egybekötött Európa Pikniket tartottak a településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!