Sok a gazdátlan eb

Ajka – Módosultak egyes állatvédelmi kormányrendeletek, ennek következtében egyebek mellett nő az állatvédelmi bírság alapösszege, és szigorodnak az állattartási szabályok.

Tóth B. Zsuzsa

A Vahur Ajka és Térsége Állatvédő Egyesület ajkai állatotthonában szinte folyamatosan telt ház van. Lakatos Bernadett elnök szerint azonban valószínűleg akkor sem lenne másként, ha nem 33, hanem kétszer annyi helyük lenne a kutyák befogadására. Kennelből 22 várja a négylábúakat, s két pavilon is rendelkezésükre áll. Vannak kutyák, melyeket egy kennelbe tehetnek másikkal, de akadnak, melyek nem tűrnek meg maguk mellett mást. Ideális persze az lenne, ha mindegyik saját helyet kaphatna. A helyhiány mellett nagy gond az otthon fenntartása, a havonta 60–70 ezer forintba kerülő élelem biztosítása és az állatorvosi költség előteremtése.



– Az adó egy százalékokból, önkormányzati támogatásból és adományokból tartjuk fenn az otthont, valamint önkéntes segítőink vannak az öt dolgozó mellett. Előfordul, hogy betegen, sérülten kerülnek hozzánk a kutyák. Itt oltást és csipet kapnak, ha kell, ivartalanítunk. Sajnos azonban így is kevés kutya talál gazdára. Előfordul, hogy hónapokig egy sem, igaz, arra szintén volt példa, hogy egy héten többet elvittek. Érdekes, amikor egy gyönyörű német juhász itt árválkodik sokáig, a kis keverék pedig pillanat alatt gazdára talál. Sokszor a rengeteg kölyök nem kell senkinek, amikor egy sincs, akkor pedig a kicsiket keresik – mondja Betti. 


Két hétig élhetnek a gyepmesteri telepen

A Vahur Ajka és Térsége Állatvédő Egyesület ajkai állatotthonában csak kutyák vannak. Amikor nincs hely, akkor a gyepmesteri telep fogadja be a kóbor ebet. Ott két hétig tartják, jó esetben az otthonban addig felszabadul egy hely, rosszabb esetben elaltatják az állatot. Arra is van példa, hogy vidéki menhely fogadja be a létszámon felüli kutyákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!