Csabrendek

2015.04.12. 16:55

Kötelességüknek érzik a szavazást, Nyirespusztán összetartanak a lakók

Csabrendek településrészén, az ötös számú szavazókörben, Nyirespusztán mentek el legtöbben választani 15 óráig. A helyi választási bizottság elnöke, Ékes Gyula szerint ennek az az oka, hogy keresztény, egy felé húzó emberek élnek náluk.

Tóth B. Zsuzsa

- A 84-85 lakos közül 59 jogosult választásra. Mindenki ismer itt mindenkit, családias a légkör, nagy az egyetértés. Sok a társadalmi munka, a kápolnát például több év alatt építettük, nagyrészt mi magunk a régi iskolát felújítva. A településrész 85 százaléka keresztény. Bár csökkent valamelyest a létszám, mostantól talán megáll. Megkapaszkodtak néhányan mostanában. Mindenki dolgozik, nagyrészt Sümegen, Csabrendeken - mondja Gyula bácsi. Az ő fia az egyetlen első szavazó. Csehné Varga Éva jegyzőkönyvvezető hozzáteszi, hogy az idősek példát mutatnak náluk.

Ékes Gyula, a szavazóbizottság elnöke szerint mivel a lakosság nagy része keresztény, élnek szavazati jogukkal a polgárok

Nyirespusztán mindenki kötelességének érzi, hogy elmenjen szavazni
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Itt még az 1923-ban született Könnyid Sándor bácsi is eljön, pedig már szegény beteges, a gyermekeivel kell elhozatnia magát autóval. A fiatalok ezt a mintát látják és eljönnek szavazni. Kötelességének érzi ezt mindenki - mondja Éva. Közben Gyula bácsi és az egyik helyi fiatal hölgy, Czafitné Gyalog Katalin felajánlja, hogy megmutatják büszkeségüket, a kápolnát. Az azzal egybeépült szolgálati lakásban ő, a gondnok lakik. Sümegre jár dolgozni, de itt született és nem is akar elköltözni innen.

Csehné Varga Éva jegyzőkönyv vezető azt mondja, még a legisdősebbek is szavaztak

- Kocsival járunk többen együtt és elosztjuk az utiköltséget. Szeretünk itt élni - mondja. A gyönyörűen felújított épület egyszerűségében szép. A kápolnában a két padsorban elfér az egész településrész.

Czafitné Gyalog Katalin és Ékes Gyula: a kápolna is nagyrészt közösségi munkával készült

- Egyik oszlopban a nők ülnek, a másikban a férfiak. Itt ez a rend. Kántorunk is van, ez az orgonánk - mutatja Gyula bácsi. Aztán visszatér a szavazóbizottsághoz a kultúrházba. Annak épülete egyben a bolt és az orvosi rendelő is. Persze, hiszen jószerével csak egy utcája van a településrésznek. Az is olyan csendes, hogy a gyerekek nyugodtan fozizhatnak az úttesten. Amint lassan elhajtok mellettük, már teszik is vissza a kis kaput és játszanak tovább.

A választásról részletesen itt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!