Csehbánya

2016.09.10. 13:03

Szentmise a vadászokért

Csehbánya – Nagyra értékelem a kezdeményezést, hogy Hubertusz-szentmisével indítsuk a vadászszezont. Kívánom, hogy békességben tudjunk szerepet adni ennek a hobbinak, amely számunkra egy életformát is jelent – mondta Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke.

Penk Tímea

A csehbányai erdő szélén álló kápolnában Sabjanics Miklós plébános Hubertusz-szentmisét celebrált szombaton, így indították a környékbeli vadásztársaságok a szezont. A Bakony Vadászkürt Egylet játékára egy fogaton érkezett a lelőtt szarvas. A plébános Szent Hubertusz legendájáról elmondta, hogy amikor a 656-ban született férfi mise helyett elment vadászni, a szarvas agancsai között egy fénylő keresztet pillantott meg, és ez megváltoztatta az életét.

- Szent Hubertusz élete arra tanít minket, hogy képesek vagyunk változtatni az életünkön. A változást Isten is segíti, ha az jó irányba mutat. Komolyan kell venni a földi létet, mert ezzel az örök életre készülünk. Ha odafigyelünk a környezetünkre, ha másokat szolgálunk, akkor bizalommal várhatjuk ennek a jutalmát. Szent Hubertusz az egész egyházmegyéjében mindenkire úgy tudott hatni, hogy Jézushoz tértek az emberek – mondta Sabjanics Miklós. A plébános arról is beszélt, hogy az Isten az ember hasznára teremtette az állatot azért, hogy eledelül szolgáljon.

A mise után Pap Gyula és Lémon Imre, a Hajag-vidéki Vadásztársaság elnöke megköszönte a rendezvény megszervezését. Az ötletgazda, Eckert Zoltán vadászmester a Bakony vadásza elnevezésű kitüntetésben részesült. A vendégeket vadételekkel várták ebédre.

Csehbánya polgármestere, Straub Dávid lapunknak elmondta, hogy nagy érdeklődés fogadta az első ilyen rendezvényt, amellyel szeretnének hagyományt teremteni. A polgármester maga is vadászik, úgy látja, hogy népszerű ez a sport, egyre több fiatal teszi le a szükséges vizsgát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!