túlerőben az olaszrizling

2018.01.24. 10:00

Minden idők legsikeresebb bormustráját tartották Csopakon

A településen már nagy hagyománya van a helyi borosgazdák bormustrájának.

Szendi Péter

Idén 27 borfajtát neveztek be, többségük olaszrizling volt.

Englert Dezső zsűritag régóta részt vesz a rendezvényen, örömmel fogadta el most is a meghívást

A rendezvényt a tavaly negyvenéves Sáner János Kertbarát Kör szervezte a kultúrházban, mely zsúfolásig megtelt. A jelenlévőket Frick Attila elnök köszöntötte. – 2005-től tartunk újbormustrát. A bortermelők most bemutatják a 2017-es évjáratú boraikat. Ismertetik a termőhelyet, a szüret idejét, a must cukorfokát, az erjesztés menetét, a fejtés időpontját. Ezek után Englert Dezső és Szele Gyula okleveles borbírálók szakmai véleményt mondanak a bor minőségéről, állapotáról, majd további borkezelést javasolnak.

Frick Attila ezután ismertette a Sáner János Kertbarát Kör első negyedévi programját a jelenlévőkkel, melyből megtudhattuk, hogy tartanak előadást a mézről és borkóstolást. Ugyanakkor lesz közgyűlés, valamint egy szakmai nyílt bemutatónap is a szőlő és a gyümölcsfák metszéséről.

A jelenlévőket a kertbarát kör elnöke, Frick Attila köszöntötte Fotó: László György

A borok mintegy kétharmada olaszrizling volt, de a bormustrán megtalálható volt még a zöldveltelini, a chardonnay, a muskotály, a sauvignon blanc és a merlot. Frick Attila szerint minden idők egyik legjobb bormustráját tartották idén Csopakon. Englert Dezső, a zsűri egyik tagja már évek óta részt vesz a rendezvényen. – A tavalyi évjárat egészséges, érett szőlőt adott. Az ebből készített borok tükrözték ezt a minőséget, de voltak olyan erjedési gondok, melyekre felhívtuk a figyelmet. Tavaly magas volt a cukortartalom, erre is oda kellett volna figyelniük a boros gazdáknak. Összességében jó minőségű borokat mustráltunk. Külön kiemelném Balogh Balázs alpolgármester és a Csopak-paloznaki Református Társegyházközség olaszrizlingjét, amelyek kimagaslottak a mezőnyből. Az igazi csopaki íz és illat érződött mindkettőben.

Az idei újbormustra vacsorával, borozgatással és baráti beszélgetéssel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!