Devecser

2013.03.06. 13:28

Közigazgatás és költészet

Kérdezhetnénk, hogy miként fér meg egymás mellett a közigazgatás és a költészet. Nem könnyű elképzelni, de a devecseri dr. Czeidli Istvánnak sem ment ez egyszerre. Amint azonban nyugdíjba vonult, sorra jelentek meg verses kötetei.

Tóth B. Zsuzsa

Az ötödik kötet mostanában látott napvilágot, az első pedig még 2005-ben jelent meg.

- Diákkoromban is írtam, sőt, újságírónak készültem. Éppen 1956-ban érettségiztem, nagykanizsai diák voltam. Ugyan már 16 éves koromtól megjelentek írásaim az ottani népújság mellékletében, a zivataros időszak inkább annak kedvezett, hogy jogász legyek. Közigazgatással foglalkoztam, Várpalotán voltam jegyző és VB titkár. A közigazgatás nem fért meg a közélettel, félretettem az írást. Viszont több, mint húsz éven át oktatással is foglalkoztam, a szakvizsga bizottság elnöke voltam. Az élethivatásomat találtam meg a közigazgatásban, jogalkotásban - emlékezik dr. Czeidli István és gyorsan leszögezi, hogy mindez nem állt távol a költészettől, hiszen egyformán emberi tartalmú mindkettő. Ha van küldetéstudata az embernek és olyan helyzetben van, elsősorban a társadalmi elesettség kerül figyelme középpontjába.

Sok szegény embernek segíthetett, ezt tartja a 45 évi állami szolgálat igazi eredményének. Sok ideje és lehetősége sem maradt emellett kedvtelésével foglalkozni, de mindig érezte az írás hiányát. Időskorban pedig, mikor a múltra már egyre többet emlékezett, kikívánkoztak belőle gondolatai. A nyilvános kitárulkozás zavarta ugyan mindig, de tudta, hogy e nélkül nem írhat. Tizenkét éve él Devecserben, nyugdíjas évei elején még a helyi közigazgatásba is besegített. Nagy meglepetésére az önkormányzat támogatta is első, Egyszerűen című kötete megjelenését.

A devecseri dr. Czeidli Istvánnak már az ötödik verses kötete jelent meg (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

- Az én koromban megszületik a gondolat, aztán az megkeresi a maga formáját. Az ihlet helyett a tudatosság a jellemző, az utolsó, Arc a tükörben című kötetem versei azonban már érzelmileg túlfűtött állapotban születtek. Egy éve halt meg a feleségem, a tőle való búcsúzás stádiumait örökítettem meg. Képzelt levelek ezek, filozofikus mondanivalóval. Hiszen én nem az olvasóknak írok, hanem a gondolataimat örökítem meg. Azzal a tudatossággal írok, amit Radnóti is megfogalmazott: olyan legyen a vers, mint a fütty. Egyszerűen, önfeledten jöjjön. Törekszem a közérthetőségre és a mögöttes tartalomra, hiszen egy versnek több féle mondanivalója is lehet. A vers annyit ér, amennyit az olvasónak mond. Ha az olvasó belőle valamit a sajátjának érez, értelme volt annak, hogy a verset közzétettem. Egyébként nincs jelentősége - vallja a 75 éves dr. Czeidli István.

Elárulja, hogy sokáig a fióknak írt csak és most is vannak fiókban maradottak. De ma már számítógépen dolgozik, szövegszerkesztőt használ a régi fatengelyes írógép helyett. Zárkózott, szemérmes ember, nem szokott hozzá a rivaldához. Nem viszi versenyekre verseit, a közzététel is nagy unszolásra valósul meg mindig. Korábban felesége volt a kritikusa, ma diktafonra rögzíti gondolatait, hogy megtudja, miként hangzik elmondva a vers. Jól tudja, hogy a múlt század elejének polgári irodalmába illene az ő költészete. Legtöbb verse szinte énekelhető, Babits, Dsida Jenő, Kosztolányi költeményeit idézik jelzőkkel, hasonlatokkal tarkított sorai. Magyaros, hangsúlyos versek, nem olcsó, hatásvadász költemények. A Himnusz parafrázisa ugyan merész vállalkozás volt, de vallja, hogy a bátorság időnként indulatból fakad. Ezt a verset az utcai tüntetések idején írta, de megihlette a vörösiszap-katasztrófa is. Hiszen jellemző rá a hazaszeretet, az emberszeretet. Azt mondja, egész életében az otthon melegét keresi az ember, azt, ami menedéket ad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!