Devecser

2015.10.07. 09:29

Göncz Árpád emlékére

Devecser - Göncz Árpád politikus, író, műfordító, a rendszerváltáskor létrejött harmadik magyar köztársaság első államfője nagy betűkkel írta be nevét a kisváros történetébe. 1997. szeptember 18-án a várkastély udvarán rendezték meg a városavató ünnepséget.

Civil Tudósítónktól

Váti Ferenc főszerkesztőnek a Devecseri Ujság szeptember októberi számában megjelent írása emlékeztet a rangos eseményre: Nagy taps kísérte az emelvényig Göncz Árpádot a Magyar Köztársaság elnökét. A fanfárok hangja után Sikosné Nagy Katalin mondta el Nagy László Rapszódia című versét. Jokesz István polgármester üdvözölte a megjelenteket, majd felkérte Göncz Árpád elnök urat városavató beszéde megtartására. - Ez a mai városavató az egész ország ünnepe, mert a városok tartják az országot mozgásban - kezdte beszédét az elnök úr, majd így folytatta: - A várossá válás feltétele a jó földrajzi elhelyezkedés, valamint a polgárok tenni akarása a fejlődés érdekében.

A vonzáskörzet megszabja az előrehaladás irányát. Jól kell gazdálkodni a polgárok szaktudásával, energiájával, szabadságával. Ha van város, amelyik a múltjára építi jövőjét ez az a város. Ha van város, amelynek biztos jövője van, Devecser az a város fejezte be nagy tetszéssel fogadott beszédét.

Ezután adta át a város kulcsát, amelyre a munkanap ellenére több százan érkeztek. Az ünnepségen vehette át az elnök úrtól első alkalommal a város alapította díszpolgári címet Torma Istvánné háziorvos, Kovács Ferenc népművelő, igazgató, Szatori János tanár.

Göncz Árpád több alkalommal is megfordult a közeli Iszkázon, a Nagy László emlékháznál. Heteket töltött itt a vendégszobában, dolgozott, írt, fordított, s pihent. Devecser és környéke lakói szeretettel megőrzi emlékét.

Szerző: Czeidli József

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!