a kultúra napja devecserben

2018.01.25. 17:39

Kölcsey Ferenc és Gárdonyi Géza művei most is aktuális tartalmat hordoznak

A közelmúltban a Magyar Kultúra Napja méltó módon az irodalom és a művészet jegyében telt. Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája, az író mai korban is aktuális üzenetéről, míg Cs.Varga István, József Attila – díjas irodalomtörténész a Himnuszunk jelenkori mondanivalójáról tartott előadást.

Borsos Renáta

Cs.Varga István irodalomtörténész a Himnusz elemzése közben Fotó: Devecseri Városi Televízió

A jeles nap alkalmából, a Kastélykönyvtár lovagtermében sokan gyűltek össze, hogy méltóképpen emlékezzenek meg a kulturális értékekről, Gárdonyi Géza devecseri kötődéséről illetve alkotói tevékenységéről. Az ünnepély keretén belül kulturális szellemi műhelyként megalakult a Gárdonyi Géza Emléktársaság, mely többek között az író helyi néptanítói pályájának, illetve szellemi és tárgyi emlékének megőrzése, népszerűsítése és tovább örökítése érdekében jött létre. A szervezet tiszteletbeli elnökének Keller Pétert, az író dédunokáját választotta, aki a Gondolatok az öreg tekintetesről, című Gárdonyi regény újra kiadásának alkalmából, ünnepi beszédet tartott. Előadásában úgy fogalmazott a mű ma is időszerű üzenet hordoz. A regény főszereplője, Csurgó Károly hagyományait, értékrendszerét próbálta átadni egy értékzavaros világban, amelybe belekerült.

Cs. Varga István irodalomtörténész a Himnusz elemzése közben Fotó: Devecseri Városi Televízió

-  A múlt értékeinek a jelenbe átültetését látom ebben. A regény arról szól, hogy prófétai cselekedettel a főszereplő, az utolsó erejéig hirdette az igazságot. Nekünk is prófétálni kell az igaz dolgokról, nem szabd elfelejtenünk, hogy az Istent szerető embernek minden a javára válik – fejtette ki gondolatait az író dédunokája.

A frissen megalakult Emléktársaság az alapító tagok között köszönthette Cs.Varga István irodalomtörténészt, aki szerint a Himnuszunk a legszentebb imádság kompozícióját követi, mely szakrális dimenzióban értelmezve igaz és hiteles.

-Kölcsey és Gárdonyi élete is sugallatos volt, tudták kitől kapták a kegyelmet, a tehetséget. Lélekben kell újjá születnünk, hálát adni az Úrnak és mindazoknak, akik a jót segítik és támogatják. Egyetemes örökség a kultúránk, benne az irodalom, többek között Kölcsey és Gárdonyi örökségének üzenete ezt segíti tudatosítani bennünk – zárta ünnepi beszédét az irodalomtörténész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!