A képeikkel mesélnek

2018.01.25. 19:30

A rajztanári pálya sokszínűségét mutatták be az alkotók

Kiállítás nyílt 40 év párhuzamban címmel Trombitás Veronika és Trombitás Zsófia rajztanárok alkotásaiból a közelmúltban Devecserben. Az ünnepélyes megnyitón a testvérpár sokévnyi fáradhatatlan munkáját Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke méltatta.

Borsos Renáta

Szente – Takács Anna, Polgárdy Imre és a Trombitás testvérpár a kiállítás megnyitón Fotó: Borsos Renáta

A ceruza tanulmányt, olajfestékkel festett portrét, nagy tájképet és csendéletet egyaránt felvonultató kiállítás számos művészetkedvelőt vonzott a városi könyvtár Kastélygalériájába. Polgárdy Imre, úgy fogalmazott, ünnepi alkalom számára, hogy egykori osztálytársnőit köszöntheti, bemutathatja pályájukat és felidézheti az együtt töltött gimnáziumi éveket. Elmondása szerint szorgalom, vidámság és segítőkészség jellemezte az ikerpárt, pályájuk egymással párhuzamosan haladt.  Munkásságuk során mindig erős kontrollal és hatással voltak egymásra, a tárlat ezt a párhuzamot mutatja be. Felnőtt korukban külön településeken, de mindketten tanárként élték meg az elmúlt 40 évet. A képek születését nem művészi ambíciók inspirálták, hanem a tanításuk során felmerülő problémák megértése, elemzése, magyarázata. Témaválasztásukban az emberábrázolást helyezték előtérbe. A tárlat a tanulmányok mellett az évek alatt felkérésre készített képekkel és illusztrációkkal ad teljes képet a tanári pálya iránt elhivatott alkotókról.

Szente – Takács Anna, Polgárdy Imre és a Trombitás testvérpár a kiállításmegnyitón Fotó: Borsos Renáta

- A kultúra az embereket összekötő szellemi erő. Mai értékzavaros világunkban különösen fontos, hogy mi az, amit támogatunk, amely mellé hitelesen jó szívvel odaállunk. Meggyőződésem, hogy fontos az értékalapú társadalom fenntartása, ahol hit, szeretet, összefogás és hagyományaink őrzése adja alapját mindennapjainknak. Biztos vagyok abban, hogy a mai rendezvényen jelenlétünkkel az igazi kulturális értékeket támogatjuk – fejtette ki gondolatait az elnök.

A testvérpárt az önkormányzat nevében Németh Ákos Pál, alpolgármester és a művelődési központ igazgatója, Szente – Takács Anna is elismerően méltatta. Az est kulturális élményét a helyi zeneiskola vezetőjének Ihászné Szabó Katalinnak és az intézmény növendékeinek produkciója tovább gazdagította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!