Egyetem

2014.01.17. 19:05

Együttműködés és kapcsolatépítés

Veszprém - Több évtizedes hagyományhoz tért vissza a Pannon Egyetem, amikor a rektor pénteken délután ünnepélyes keretek között köszöntötte az intézmény kiemelt partnereit, a stratégiai szempontból fontos cégek, intézmények vezetőit, az egyetem vezető munkatársait.

Balla Emőke

Kapcsolatépítési szándékkal szervezte meg az egyetem az újévi fogadásokat, melyeket 1955 és 1995 között mindig január 1-én délben tartottak. Erre a rangos eseményre kezdetben az egyetem  professzorait, állami, társadalmi, politikai vezetőit, a város és a megye  prominens képviselőit, a politikai, gazdasági, kulturális élet kiemelkedő személyiségeit hívták meg. Később az oktatói kar kibővült, a tradíció átalakult. 1995 óta az egyetem vezetése  az intézmény valamennyi dolgozója számára  decemberben karácsonyi fogadást ad.

Az újévi fogadást 1996 óta január első napjaiban szervezték, az egyetem rektora mellett a város polgármestere és a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a meghívott vendégeket. Az elmúlt években csatlakozott a Veab és a megyei kormányhivatal, a fogadásokat az egyetemi aula után az utóbbi két évben a Veszprém Arénában tartották. Idén a megyei önkormányzat és a kormányhivatal a Megyeházán, a városi önkormányzat pedig a város új kulturális központjában, a Hangvillában rendezte az újévi fogadást.

 

Dr. Friedler Ferenc egyetemi rektor Guttman András rákkutatóval koccint a köszöntést követő fogadáson, a háttérben mellettük Nagy Endre és Mizsei Péter, jobbról Mészáros Ernő (Fotó: Penovác Károly)

Az egyetem továbbra az egyetemi aulában szervezi meg az eseményt. Erről, a fogadások történetéről is beszélt köszöntőjében dr. Friedler Ferenc. A rektor  értékelte az egyetem elmúlt évét, elmondta, az állami normatíva a bevétel egyharmad része, az intézmény kétszer annyi saját erőt, forrást tesz hozzá. Tavaly négy nemzetközi céggel kötöttek projekt szerződést; az intézmény vezetője példaként említette, hogy a Sixtus-kápolna megvilágítását megújító nemzetközi projektben  veszprémi oktatók, kutatók is szerepet kaptak. Szólt arról, hogy az egyetem átalakította működését, az oktatást, kutatást és projekt tevékenységet magas minőségben végzik. A Pannon Egyetem jelen van a Dunántúl több városában, Veszprém városával is kiváló a kapcsolata. Kooperáció jellemzi az intézményt, a munkatársak, szervezetek közötti együttműködés, valamint az egyetem és az intézmények, cégek közötti szoros kapcsolat.

Az egyetemi újévi fogadáson Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója Wesselényi Miklós 1831-ben írott, De nézzük közelebbről, miben áll egy nemzet gazdagsága kezdetű szösszenetét és Szemere Bertalan 1840-ben írt, Mi sokra haladt az emberi elme kezdetű gondolatait adta elő. Lefebvre Fantasie-Caprice című művét Molnár Péter klarinétművész, a Veszprémi Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskolavezetője és az iskola tanára, Molnár Orsolya zongoraművész szólaltatta meg.

A műsor után a meghívott vendégeket fogadásra várták az aula melletti társalgóba, ahol dr. Friedler Ferenc rektor mondott pohárköszöntőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!