infografikával

2021.04.26. 13:30

35 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

A csernobili atomerőmű negyedik blokkjában 1986. április 26-án történt detonáció a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris balesete volt.

1986. április 25-ről 26-ára virradó éjszaka az Ukrajnában működő csernobili atomerőmű negyedik blokkjában robbanás történt.

A detonáció felszakította az épület tetejét és falait, és tűz keletkezett. Maga a reaktor is megsérült, majd radioaktív anyag került a levegőbe, és ennek nyomán szerte Európában a szokottnál nagyobb radioaktív koncentrációt mértek.

A sérült négyes blokkot 1986 novemberében egy ideiglenes betonszarkofággal fedték le, majd

2016-ban új, korszerű, az ígéretek szerint 100 évre biztonságot nyújtó védőburkot építettek köré

negyven ország pénzügyi összefogásával. A műszaki csúcsteljesítménynek számító, 36 ezer tonna súlyú, 110 méter hosszú, 257 méter széles és 105 méter magas, félhenger formájú acélszarkofág 2 milliárd euróba került.

Fények egy elhagyatott épület ablakaiban az atomkatasztrófa után a sugárszennyezett területen dolgozó likvidátorok, azaz a nukleáris baleset utáni mentesítő munkálatokban részt vett csernobili áldozatok tiszteletére rendezett megemlékezésen Pripjatyban 2021. április 26-án
Fotó: Szerhij Dolzsenko / MTI / EPA

Borítókép: Megemlékeztek az atomkatasztrófa és mentesítő munkálatok áldozatairól a Csernobil közelében fekvő, kísértetvárossá vált Pripjatyban is

Ezek is érdekelhetik

facebook comments widget