Életmód

2013.01.31. 11:10

A pokol százhúsz órája

Vasembernek nevezheti magát az, aki részt vesz az Elite Challenge (EC) újabb kiválasztásán, amit Koltai Arnold alezredes, a Magyar Honvédség (MH) híres Skorpió és Rohamlövész képzésének atyja, a MH Nemzetközi Különleges Műveleti Iskolájának korábbi vezetője irányít.

Kovács Erika

Aki a legkeményebb amerikai katonai kiképzéseket is maga mögött tudja.

- Az EC program, az USA Különleges Erőinek kiválasztása három hetének, a magyar honvédség rohamlövész-tanfolyamának első öt napja feladatait ötvözi, hasonlóan kérlelhetetlen követelménnyel. A mecseki tréningen a korábban a Különleges Erőkben és Rohamlövész végzettséggel szolgált szakemberek biztosítják a 8 -10 főnyi instruktori állományt - közölte Koltai Arnold.

 

Az alezredes elmondta: a kiválasztás szempontjait a Különleges Erőkben is meglévő legfőbb feladatok alapján alakították ki, köztük fizikai, szociális, munkavégzési, vezetői, kommunikációs és egyéb témák szerepelnek. A magyarokról kiderült: meghaladják más országok katonáinak képességeit. Kitartóak, intelligensek, jól képzettek, feltalálják magukat, a nehézségekkel kiválóan megbirkóznak. AZ EC-t a pokol 120 órájának nevezik. Egyedi program, mert ilyen kemény képzés civileknek nincs más Európában. Abban is különleges, hogy harcedzett, tapasztalt, a katonai szakma krémjét képviselő szakemberek biztosítják a tökéletes felkészítést.

A résztvevőknek egyéni és csoportos fizikai feladatokat kell végrehajtani, kimerítő, pokoli nehézségek között, közben a rájuk bízott egyéb feladatokat is sikeresen kell teljesíteniük. Mindezt öt napon, 120 órán keresztül. A fizikai terhelés mellett csekély pihenési idő van, amit tetéz a napi csökkentett energia bevitel, amit "energiastressznek" neveznek. Ez önmagában is rendkívüli pszichés terhelés, mely az instruktorok irányított "puhításával" párosul. Mindezek fölött ott van az alvásmegvonás, éhség, a fizikai fáradtság, a véget nem érő feladatok napi 22-24 órán keresztül.

 

 

Az öt napon 6-7 óra pihenés van, ha sikeresen elvégezik feladataikat. Ha késlekednek, vagy nem jól teljesítenek, pihenőidejükbe kerül. Az egyik legnehezebb a vizek napja. Ekkor a résztvevők egész nap vizesek, közben kőkemény feladatokat kell megoldaniuk. A terep-foglalkozásokon elsajátítottak szellemi-fizikai tesztelése éjjel - nappal történik, pihenés nélkül, 50 kilométeren át, teljes menetfelszerelésben, amit 12 óra alatt teljesítenek.

Kérdés, mit bírnak olyan körülmények között, amiket csak a különleges erők és a hadsereg speciális alakulatainál tudnának kipróbálni. Szinte minden férfinak, egyre több nőnek is eszébe jut életében legalább egyszer, hogy milyen lehet a különleges erőkben szolgálni, vagy oda bejutni. Ezután képesek lennének rá.

- Célunk az is, hogy olyan elit közösséget hozzunk létre, melynek tagjai összetartanak, támogatják egymást az életben. Másfelől alkalmasak lesznek embert próbáló feladatok teljesítésére. -Úgy vélem, mindkettőre nagy szükség van napjainkban - mondta az alezredes.

Hozzátette: ha valaki végigcsinálja, akkor önmagáról is más képet szerez. Olyan ismerteket kap, amik kedvezőek lesznek életére. Olyan baráti, bajtársi kapcsolatokat szerez, melyek élete végéig elkísérik. Az intenzív terhelés, az egymásrautaltság, a másiktól való függés ráébreszti az embert saját határaira, korlátaira, megmutatja, hogy a keveset is meg lehet becsülni, a feladatot pedig függetlenül érzésektől, végre kell hajtani. A részt vevők megtanulják közösen elérni céljukat, segíteni, becsülni társaikat, semmit nem feladva.

A kiképzésre 20-25 ember jelentkezik, amiből 35-40 százalék teljesít sikerrel.  Koltai Arnold mögött kemény tapasztalatok állnak: elvégezte az USA Ranger iskoláját (US Army Ranger School), és az USA Szárazföldi Különleges Erők (Zöldsapkás) Különleges Műveleti Tanfolyamát (US Army Special Warfare Center and School). Az USA Szárazföldi Törzstiszti Akadémiája mellett a legbüszkébb erre a két iskolára, mert szakmailag ezek jelentették azokat a harcászati alapokat, melyekre később a honvédségben létrehozott Rohamlövész tanfolyam és a Nemzetközi Különleges Műveleti Alaptanfolyam megtervezését és végrehajtását helyezte.

Az EC alapját saját tanulmányai, és a 22 év honvédségi szolgálat tapasztalata adják. A kérdésre, volt-e olyan, amikor érezte, nem bírja tovább elmondta: sohasem. Feladataim végrehajtását mindig a maximalizmus, a fel nem adás vezérelte. Két lehetőség állt előttem: megcsinálod, vagy belehalsz, ez vezérelt - fogalmazott.

Céljairól elmondta: olyan közösséget szeretnék létrehozni, mely a ránk, katonákra jellemző bajtársiasságot képviseli az életben, összetart minden rossz ellenében, és másokat is erre buzdít. Szeretnénk sokat tenni a tehetséges fiatalokért, utat mutatni nekik. Egy magamfajta embert, aki életének nagy részét mások felkészítésére, kiképzésére fordította, az teszi boldoggá, ha látja a fejlődést, a sikert az embereken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!