Életmód

2013.08.02. 11:23

A reiki szellemi út és egyben egy segítő módszer

Az első pillantásra kézrátétes gyógyításnak tűnő reiki valójában egy szellemi út is, egy technika, egy életmód, amely mindemellett tanításokat is ad.

Tóth B. Zsuzsa

Kálazi Ági tradicionális reiki mester, tanár szerint egy spirituális ösvény ez. Ahogy valaki belemélyed, átadja magát a reikinek, ezt folyamatosan megtapasztalhatja. Ági élete a másokon való segítés, szolgálat, miközben önmagát is fejleszti. A Magyar USUI Reiki Egyesület társelnöke, 23 éve reikizik, 19 éve pedig tanítja azt. Japánban kapta meg az eredeti beavatást. Kezel, beavatja, tanítja a leendő reikiseket, akiket aztán később is segít tovább a saját útjukon. Klubot vezet, tanfolyamokat, továbbképzéseket tart, kirándulásokat, táborokat szervez és vezet.

Kálazi Ági veszprémi tradicionális reiki mester, tanár szerint ezt a módszert bárki képes elsajátítani, hogy aztán magán és másokon is segítsen (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

- A reikit hittől függetlenül bárki képes megtanulni, elsajátítani, gyakorolni, akár egy kisgyermek is. Hiszen végtelenül egyszerű. A feltétel nélküli szeretetről szól nekem, az pedig adott mindenki számára, ott van mindenki szívében. Fizikai, érzelmi és mentális szinten is segít. Előbbi esetében erőt ad, gyógyulást hoz, fájdalmat csillapít, elindítja a test méregtelenítését. Érzelmi szinten nyugalmat hoz, beindítja az érzelmi tisztulást és feloldja a gátakat. Mentálisan pedig lecsendesíti az elmét. De valójában ezt meg kell tapasztalni, hogy megtudja valaki, miről is szól. A kezelés során én csak csatorna vagyok, az energiát továbbítom, átengedem magamon. Ezt bármikor és bármilyen körülmények között megtehetem, megtehetjük. Nagy szükség van rá manapság, amikor sokkal több a beteg ember, mint 1989-ben, amikor az első reiki tanfolyam volt hazánkban – mondja Ági, aki egy év múlva rá kezdett reikizni.

A reiki felé a kíváncsiság miatt fordulók ma kevesebben vannak, inkább a stressz, a betegségek késztetnek sokakat arra, hogy ezzel a módszerrel foglalkozzanak. Bizonytalanság, félelem van az emberekben, fáradtak, kimerültek. Fontos számukra a közösséghez való tartozás, hogy abból is merítsenek erőt.

- Egyre segítőkészebbek az emberek, önkéntes alapon 15-20 reikis kezel városonként ingyen több, mint 15 éve rendszeresen Ajkán, Várpalotán és Veszprémben. Ezzel az egyszerű, emberi, szeretettel teli módszerrel mindenkit egyéni igénye szerint segítünk, anélkül, hogy tudnánk, mi a konkrét testi, lelki problémája – magyarázza Ági, aki eddig több mint huszonötezer reikist avatott be. Ők aztán önmagukon és másokon is tudnak segíteni. Ez pedig a legnagyobb örömet jelenti számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!