Életmód

2015.01.16. 10:32

Egészségesebben élni, vegyszerek nélkül

Kardos Ferenc szerint érdemes odafigyelni arra, hogy miként kerülhetjük el a vegyszerek használatát a kiskertekben.

Tóth B. Zsuzsa

A tapolcai őstermelő több, mint húsz éve műveli úgy a család földterületeit, hogy ne legyen szükség vegyszerekre.

– A feleségemmel úgy döntöttünk akkoriban, hogy egészségesebben akarunk élni, ezért sokat olvastunk arról, hogy mivel lehet kiváltani a vegyszereket. Növénytársításokkal kezdtük az átállást, sok fűszernövényt ültettünk, azért is, hogy megóvjuk a többit a kártevőktől. Eleinte csak saját részre termeltünk a zalahalápi területünkön. Bio gyümölcs termesztő tanfolyamot végeztem. A büdöskét ma már az almafa alá ültetem, mert elűzi a fonalférgeket, és jó a lisztharmat ellen is. Sokat tanultam mentoromtól, Takács Feri bácsitól és sokat dolgoztam a halimbai gyógynövényes kertben. Elkezdtem növényi kivonatokkal permetezni. De az őszi és tavaszi lemosó permetezést bordói lével végzem, azt megengedi a bio kertészet. Az első tavaszi két százalékos, a második másfél – mondja Kardos Ferenc. Aki feleségével a dédszülők egykori birtokán gazdálkodik egy hektárnyi területen. Három évente trágyázza a kertet. Jó érett, nem szalmás marhatrágyát rotál a talajba, nála ez bevált. Azt tanácsolja, hogy aki a lakásban akar palántát nevelni, lassan elvetheti a paradicsom, paprika magokat. Ablakba kell tenni, meleg helyre és fényre, hogy ne nyúljanak meg a növénykék. Forgatni tanácsos az edényüket. Később mehetnek majd a fólia sátorba. A szabadba Szent György nap után szabad vetni uborkát, tök féléket. Borsóból több félét termesztenek, még futósat is, de azt támrendszer mellett. A kevesek által ismert paszternák náluk minden évben van a kertben, az idei télre nem csak fagyasztottak belőle, hanem vermeltek is.

Kardos Ferenc tanácsokkal is ellátja az érdeklődőket, ő maga is biotermesztő (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

– A meztelencsiga nálunk is előfordul, úgy hallottam, az indiai futóréce megeszi, ugyanakkor a növényeket nem bántja. Talán érdemes lenne tartani párat – tűnődik Ferenc, akivel a helyi piacon tavasztól őszig rendszeresen találkozhatnak a vásárlók. Saját fűszernövényeit, zöldség palántáit árulja. Tanácsokkal is ellátja a vevőket. Nála többféle bazsalikommal is megismerkedhetünk, zsályák, izsóp, illatos egynyári és télálló majoránnák kelletik magukat. Azt mondja, az egynyáriaknak magasabb az illóolaj tartalmuk. A borsikafű erdélyi változata, a pereszlény pedig áttelel, kint hagyhatjuk. Lestyán, menta, csili paprika, levendula, rozmaring, a kakukkfüvek közül citrom illatú is van a standon. Zsályából kerti és orvosi, valamint ananász zsálya. Utóbbi kifagy télen, vigyük be telelni. Csirkehúshoz nagyon jó – tanácsolja a szakértő. Hozzáteszi, hogy keverhetjük ugyan a növényeket, de szerinte jobb, ha egy problémára csak egy félét használunk. Kardosék a déli napon, az utaktól távol szedett növényeket a padláson csokorba kötve, lógatva szárítják, majd összemorzsolják és üvegben tárolják. Két gyermekük, egy unokájuk van, boldogok, amikor minden összejönnek és együtt lehetnek.

Kardosék a kakukkfüvet köhögésre, a mentát epe bántalmakra, fogyasztják, vagy frissítő teát készítenek belőle nyáron. Emésztést segítő hatása szintén van. Vértisztító a tavaszi csalán kúra, a növény erősíti a hajat, használhatjuk hajmosáshoz is. Az olasz szalmagyopár, azaz curry a rizses, csirkés ételekhez kiváló. Télálló növény. A kínai fokhagymának a levelét használják, amely lapos és kiváló salátákba. Enyhébb ízű, mint a másik kínai fokhagyma, amelyet a gerezdjéért termesztenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!