Életmód

2015.05.05. 12:19

Megfelelő fényvédelmet - Bőrtípusunktól függ, hogy mennyit bírunk a napon

Személyre szabott fényvédelem szükséges az elkövetkező hónapokban.

Tóth B. Zsuzsa

Kovács Ágnes Gyöngyvér kozmetikus azt ajánlja, hogy a különböző bőrtípusoknak megfelelő fényvédelemben részesítsük bőrünket.

A legveszélyeztetettebbek a nagyon fehér bőrűek, vagyis azok, akiknek a legkevesebb pigment van a bőrükben. A pigmentáltság foka a hajszínnel is összefügg: ők világosszőke vagy vörös hajúak. A bőr fényérzékenysége szerint az I. típusba tartozók gyakorlatilag egyáltalán nem tudnak lebarnulni a napon, nem is szabadna kísérletezniük vele. Ha tíz percnél hosszabb ideig tűző napon tartózkodnak, azonnal heves napégést szenvednek el, bőrük kipirosodik, sőt, rövid idő alatt hólyagosra ég. Akik szeplősödésre hajlamosak, szeplőik a fényvédelem nélküli UV-sugárzástól szintén nagyon megszaporodhatnak.

A II. típusba azok tartoznak, akiknek a bőre szintén világos, napfény hatására kicsit kipirosodik, de azért enyhén le tud barnulni. Ők többnyire sötétszőke hajúak. Ők fényvédelem nélkül legfeljebb húsz percet tartózkodjanak a tűző nyári napon.

A III. bőrtípusúak többnyire barna hajúak, a bőrük nem annyira érzékeny. Mértéktartó, okos napozással le tud barnulni, de fényvédelemre, óvatosságra nekik is szükségük van. Maximum harminc percnyi napozást ajánlok az ebbe a típusba tartozóknak, ennél hosszabb idő után a tűző napon náluk is jelentkeznek a szokásos bőrreakciók. A sötétbarna, fekete hajjal, sötét szemszínnel, kreolos árnyalatú bőrrel rendelkezők engedhetik meg maguknak a leghosszabb napozást. Mivel a IV. típusba tartoznak, bőrük ritkán ég le, jól barnul. Nekik akár negyven perc a tűző napon sem okoz leégést.

Az V. típusba tartoznak a bronzbarna vagy sötétebb bőrszínűek, egészen sötét hajúak. Gyorsan barnulnak, nem égnek le, így hosszabb ideig jól tűri bőrük az intenzív napsugárzást.

Vannak olyanok, akiknek nem az alapvető bőrtípusuk, hanem egyéb okok miatt indokolt a fokozott óvatosság. Így például okosan teszik, ha kerülik a tűző napon tartózkodást azok, akiknek a bőrén feltűnően sok festékes anyajegy található. Az esetleges veszélyeztetettség, öröklött hajlam miatt figyelembe kell venni azt is, ha a családban már előfordult bőrrák. A vörös hajúak, a különösen fehér bőrűek, vagy azok, akiknek túlságosan érzékeny, száraz a bőrük, szintén fokozott óvatosságot igényelnek. Érzékenyebb bőrük, és az immunrendszerük sérülékenyebb volta miatt kiemelt figyelmet kell fordítani a napozás idején a gyerekekre, a kismamákra, az idült betegségben szenvedőkre, például a cukorbetegekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!