Életmód

2015.06.28. 11:53

A szülők feladata a felvilágosítás

A gyerekek többsége a kortársaitól szerzi a szexualitással kapcsolatos információkat.

Marton Attila

A szexuális érdeklődés a korábbi évtizedekben is többnyire az óvodáskorban jelent meg, ám manapság jóval intenzívebb a gyerekek figyelme a kérdés iránt, mint korábban, mondta érdeklődésünkre Bálint Bánk gyermekpszichológus. A szakember szerint elsősorban ennek az az oka, hogy több szexuális inger éri őket, de az is szerepet játszhat ebben, hogy jobban figyelünk az apróságok fejlődésére.

A pszichológus kiemelte, a szexuális felvilágosítás csupán egy eleme a szexuális nevelésnek. Ha túl későn történik a felvilágosítás, már nincs közvetlen ráhatása a szülőnek, ha pedig túl korán kezd el erről beszélni, akkor sietteti a gyerek szexuális érdeklődését. A felvilágosítást akkor érdemes elkezdeni, ha jelzés érkezik a gyermektől például a témára vonatkozó kérdések formájában, vagy a szexualitásra utaló szavak használatával. A beszélgetést bizalmi légkörben, nyugodt körülmények között szerencsés megtartani, és az a legjobb, ha mindkét szülő részt vesz rajta, tanácsolja a pszichológus. Ezzel azt is megtanulhatja a gyermek, hogy a szexualitás intim dolog. Kiskamaszkorig, amikor az elvont gondolkodásra még nem képes a gyermek, kerülni kell a naturalisztikus beszámolót, és fényképeket, filmeket se használjunk illusztrációként, mert ezek megfosztják a gyereket a téma misztikumától, magyarázza Bálint Bánk, aki felhívta a figyelmet, a beszélgetésen a szexualitás érzelmi összetevőit kell hangsúlyoznia a szülőnek, emellett azt is tudatosítania kell a gyermekben, hogy a szexualitásról kérdezhet és tudhat, de nem neki való.

A szakember úgy véli, a gyerekek többsége a kortársaktól szerzi a szexualitásra vonatkozó információk többségét, ami veszélyeket rejt magában, hiszen így sokszor pontatlan információkhoz jut, és kimarad a szülő-gyermek kapcsolatból az a bizalmi viszony, ami a későbbiekben lehetővé tenné, hogy a gyermek a problémáival a szülőhöz forduljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!