Életmód

2015.11.08. 14:05

Agyfrissítő az antocián

Memóriánk, agyi kapacitásunk kondicionálására számos lehetőségünk van – hangsúlyozza Császárné Vörös Zsuzsanna kineziológus.

Penk Tímea

Tanulhatunk életünk végéig bármi új dolgot, olvasással, rejtvényfejtéssel tágíthatjuk ismereteinket és mozgósíthatjuk belső alkotó képzeletünket. Kreatív alkotásokkal szintén kondicionálhatjuk agyunkat. A módszer kitalálásában a jobb, a megvalósításban a bal agyfélteke segít.

– A mozgás és az agyi tevékenység szoros kapcsolatban áll. Mindenki számára ismert a fel-alá járkáló gondolkodó ember, aki így várja a megoldásokat, vagy ép fordítva: a gondolkodás váltja ki a mozdulatokat – hívta fel a figyelmet Császárné Vörös Zsuzsanna. Hozzátette, hogy az agyunk fiatalon tartását különböző anyagok bevitelével is segíthetjük. 

– A vízben oldódó antocián színe a vegyhatástól függően változik. Elsősorban piros, illetve lila színű zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák. Magas antioxidáns hatásának köszönhetően elősegíthetjük a szabad gyökök megkötését, így ellenállóbbá teszi az agysejteket az idegmérgekkel szemben – foglalta össze a kineziológus. Elmondta, hogy a kutatók szerint a tanuláshoz szükséges új idegpályák kialakítását is segíti. 

– Az anyagcsere során keletkező szabad gyökök részecskéi párosítatlan elektront tartalmaznak, így igen reakcióképesek. Egy egészséges szervezet képes a károsító hatásaikat kompenzálni enzimmel vagy külsőleg bejuttatott antioxidánsokkal – mondta Zsuzsanna.

– Antocián bevitelével segíthetünk szervezetünknek felvenni a harcot a szabad gyökökkel szemben. Ha van otthon kiskertünk, vagy ha hajlandóak vagyunk kirándulással összekötni a betakarítást, a pénztárcánkat is kímélhetjük – hangsúlyozta a szakember. Ajánlja az áfonyát, vörös áfonyát, padlizsánt, piros szőlőt, szilvát, céklát, szedret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!