Életmód

2016.01.08. 08:46

Ismét itt a farsang, sül a fánk

Minionok táncolnak a Pókemberrel a farsangi bálon. Szerdán, vagyis vízkereszt napján, január hatodikán kezdődött a farsangi szezon, amely hamvazószerdáig, az idei évben február tizedikéig tart.

Tisler Anna

Régebben ez párválasztó időszak volt, valamint a lakodalmakat is ekkor tartották. Ma már ez a szokás a múlté, maradt az eszem-iszom, a vidámság, a jelmezbál.

A farsang jellegzetes étele a fánk. A böjtig tartó időszakban elődeink sok húsételt, főként disznóhúst fogyasztottak. Gyakran került az asztalra kocsonya, hurka, kolbász, sültek.

A sümegi Csehné Nagy Elvira, aki konyhabirodalom elnevezéssel blogot ír, ebben az időszakban naponta sokszor válaszolja meg az érdeklődők kérdéseit, amelyek főként a fánk elkészítésére vonatkoznak. Megtudtuk tőle, hogy a forgácsfánkot porcukorral, a hagyományosat lekvárral ajánlja. A fánk közepén hagy egy kis lyukat, abba teszi a lekvárt, így könnyebb fogyasztani és nem folyik mindenfelé.

Csehné Nagy Elvira blogot ír és főzési tanácsokat ad

- A fánk frissen a legfinomabb, de ha nagy mennyiség kell, vagy reggel korán indulunk, előző este elkészítem - mondta. - A fánk melegen is finom, de hidegen sem veszít az ízeiből. Eddig a hagyományos módon, olajban sütöttem, de több háziasszony írta, hogy sütőben készítették, és ugyanolyan ízletes lett. Igaz, annak az íze inkább a kelt tésztáéra hasonlít.

Így készül a forgácsfánk Elvira receptje szerint

A forgácsfánk hozzávalói: 30 dkg liszt, három tojássárgája, két evőkanál porcukor, egy dl tejföl, egy evőkanál citromlé, egy citrom reszelt héja, csipetnyi só, olaj a sütéshez.

A tojássárgákat a porcukorral simára keverjük, majd hozzáadjuk tejfölt, a citromlevet és a reszelt citromhéjat. Megsózzuk, beledolgozzuk a lisztet, cipót formázunk, majd vékony lapot nyújtunk és derelyemetszővel úgy 2x10 centiméteres csíkokat vágunk. A közepüket párhuzamosan bevagdosva, a végeket a vágásokon keresztülhúzzuk. Bő, forró olajban kisütjük.

Elvira az iskolai mulatságra is készít fánkot. Megtudtuk tőle, a jelmezeket is otthon készítik. A gyerekek eldöntik, minek szeretnének beöltözni, majd közösen tervezik és varrják meg azt. Közben jókat lehet beszélgetni, elmagyarázni, a szabás és varrás közben mire kell figyelni. Elvira két lánya már felnőtt, jelenleg két kisiskolás nevelőszülője.

- Az egyik kislány cica szeretne lenni - tudtuk meg. - Imádja a cicákat, nekünk is van három. A nagyobbik hastáncosnak öltözik. A nadrágot még a nagylányom viselte egyik farsangon, szerencsére elraktam. Függöny anyagából készült, rojtokkal. A felső egy bikiniből készül. Alsó tagozatban még lelkesek a gyerekek, izgalmas a beöltözés, a felsősök, úgy tapasztaltam, inkább közösen alkotnak valami vidámat. Lányomnak és osztálytársainak százlábú jelmezt varrtam annak idején. Még ma is emlékeznek rá, milyen sikerük volt benne.

Régi korok farsangjai

A farsangi szokások az évszázadok alatt változtak.  Régen a párválasztás időszaka volt, ekkor tartották a lakodalmakat, ugyanis a húsvéti böjt időszakában már tilos volt az esküvő. A falvakban a legények bálokat szerveztek,  a lányok rokonaik közvetítésével bokrétát adtak a kiválasztott fiúnak, aki a farsang végén a kalapjára tűzte azt.

A farsangi szezon végén, vagyis a farsang farkán, vasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három napon rendezik a híres karneválokat, például a  riói és a velencei karnevált. Magyarországon az időszak legismertebb programja a mohácsi busójárás.

Angermayer Judit muzeológustól megtudtuk, régen a farsangolók legszívesebben a másik nem ruhájába bújtak, legalább egy estére minden nő kipróbálta, milyen férfinak lenni, a férfiak pedig előszeretettel jelentek meg női ruhákban. A felnőttek, már akik egyáltalán vállalkoznak a beöltözésre, ma is gyakran jelennek meg a másik nem öltözetében, de már nem mindenki ragaszkodik ehhez. Felnőtt is öltözhet állatnak, filmhősnek.

A kisgyermekeknél mindig divat az állatos jelmez, vagy a klasszikus mesehősök,  mint a Csipkerózsika, a Hamupipőke vagy a herceg, király, varázsló, tündér. Az aktuális sikerfilm is hatással van a választásra. Az idén valószínű a Star Warsból sokan merítenek ötletet, és Minionokból sem lesz hiány a gyermekfarsangokon.

Kiszebáb-égetés az ajkarendeki farsangon

A tánc és jelmezverseny mellett a kiszebáb égetés is egyre több helyen része a programnak. Rainiss Andreától, a program  egyik szervezőjétől megtudtuk, hogy Ajkarendeken már másfél évtizede az otthonkába öltöztetett szalmabábú elégetésével kezdődik a farsangi mulatság. Az idén január harmincadikán tartják a farsangi programot. Előtte két héttel egy másik, hagyományos téli programra, a disznóvágásra hívják a településrész lakóit.

A tavalyi ajkarendeki bálon a nemzetiségi énekkar tagjai is farsangi hangulatban léptek fel

Sok helyen, ahol a farsang farkán tartják a rendezvényt, az égő kiszebáb melegénél a résztvevők kiabálják, jöjjön a tavasz, vesszen a tél. A farsang farka téltemetés is egyben. A farsangi időszak a tél és a tavasz küzdelme, amelyből a tavasz kerül ki győztesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!