Életmód

2016.05.18. 14:48

Hagyományápolás és sport

Egyházaskesző, Marcaltő, Malomsok - A pápai járás több települését is érintette a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága által életre hívott Toborzó Országfutás 2016 elnevezésű kezdeményezés.

Polgár Bettina

A mindösszesen 2016 kilométeres váltófutás Budapestről indult, és több mint kétszáz település érintésével a fővárosban zárul május 20-án. A kezdeményezés sokrétű célt ölel fel: a katonai pálya mellett a sportra és az egészséges életmódra irányítja rá a figyelmet, valamint a résztvevők az érintett települések lakosságával közösen róják le tiszteletüket mindazok előtt, akik életüket áldozták a hazáért, továbbá megemlékeznek az országot ért fontosabb történelmi eseményekről is. Emellett pedig a Toborzó Országfutás 2016 elnevezésű sportprogram egyúttal az olimpiai évre is szeretné felhívni a figyelmet, különös tekintettel az ötkarikás játékokon részt vevő magyar olimpiai csapatra.

Fotó: Egyházaskeszői önkormányzat

Az egyes állomásokon a váltófutás résztvevőihez a helyiek is csatlakozhattak, és elkísérhették a futókat az adott településeket érintő szakaszokon. A mezőny a pápai járásban elsőként Egyházaskeszőre érkezett meg, ahonnan Marcaltőn, majd Malomsokon át vezetett az útjuk a futóknak.

Lendvai Jánosné, Egyházaskesző polgármestere kérdésünkre elmondta, a futók Kemenesszentpéter felől érkeztek meg a településre, ahol a fiatalabbaktól kezdve az idősekig bezárólag szépszámú érdeklődő várta a váltó-futás résztvevőit. Hozzáfűzte, az üdvözlést követően a váltók stafétabotjára díszszalagot kötöttek fel, majd a falu lakói közül többen is elkísérték egy szakaszon a futókat, akik innen Marcaltőre indultak tovább.

– Marcaltő első világháborús emlékműve előtt kötöttük fel a szalagot a futók stafétabotjára, akiket ezután a falu lakói egészen a község határát jelző tábláig kísértek – nyilatkozta a Naplónak Sandl Zoltán, a falu első embere. Mint mondta, teljes mértékben azonosulni tudnak az országfutás céljaival és üzenetével, ezért is csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Fintáné Dóra Mária, Malomsok polgármestere kiemelte: örömükre szolgált, hogy településük is szerepelt a Toborzó Országfutás 2016 útvonalán, és falujuk határában lelkes csapat fogadta a Marcaltőről érkezőket. A köszöntőt követően itt is felkötötték az emlékszalagot, ezt követően pedig a malomsoki fiatalok a település végéig kísérték a Csikvándra tartó futókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!