Életmód

2017.01.23. 20:30

Nehéz időszak előtt állnak

Veszprém - Fontos, hogy tudjunk beszélni a fájdalomról, így megoszthatóvá válik - mondta Szi- lágyi Judit pszichológus.

Piltman-Horváth Barbara

Egy gyermek elvesztését a legnehezebb feldolgozni, az élet nagy tragédiája, ha a szülőnek kell eltemetni utódját. Szilágyi Judit pszichológust kérdeztük, hogy lehet feldolgozni ezt a nagy traumát.

- A környezet sokat tud segíteni abban, hogy egyrészt engedi a gyászolót beszélni, másrészt fokozatosan segíti őt, az életben maradottat visszatérni a hétköznapokhoz, hiszen a gyászolás, a gyászmunka egyszer le kell hogy záruljon - hangsúlyozta. - Az áldozatok szülei valószínűleg haragot is át fognak élni a fájdalom mellett. Miért pont az ő gyermekük nem menekült meg, vagy az, aki más gyermekét mentette, de a sajátját már nem sikerült.

Szilágyi Judit szerint gyermek elvesztése esetén kitolódhat a „normális" gyászidő Fotó: archív

A szakember szerint általában fél, egy évet tekinthetünk normálisnak" a gyász tekintetében (a gyászév, amely során szembesülnek az ünnepek, évszakfordulók kapcsán, hogy nincs mellette a szerette), de ez a gyermek esetén akár évekre is elhúzódhat, egyre csökkenő tünetekkel (például a gyászoló tud már dolgozni, de még rosszul alszik, rémálmai vannak).

- Nem szabad elfelejtenünk a túlélők korát sem: a serdülőknek különösen nehéz tud lenni, hogy egyáltalán beszéljenek az érzéseikről, hát még ilyen nagy trauma kapcsán mekkora nehézségekkel kell szembenézniük - véli a pszichológus. - Fontos lenne, hogy a hozzátartozók és a baleset túlélői segítséget kapjanak, de a saját tempójukban: van, aki a balesetet kö-vetően rögtön beszélni akar, van, akinek hónapok kellenek ahhoz, hogy végre ki tudja magából beszélni.

A pszichológus úgy véli, a baleset kapcsán különösen nagy a hatóságok felelőssége, hogy megnyugtatóan kinyomozzák és lezárják az ügyet. Így sok kérdésre választ kapnak a hozzátartozók, és helyreáll valamelyest az igazságérzetük, ami megkönnyíti számukra az elengedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!