Erdővédő

2011.11.19. 14:04

Nyugovóra tér az erdő - Véget ért a Napló akciója

Eplény – A tavasszal meghirdetett Erdővédő akciósorozatunk a végére ért, záróakkordként fákat ültettünk az eplényi Malom-völgyben.

Tremmer Tamás

A szakadó eső és a szélviharok május utolsó napjaiban letarolták megyénk erdeit. A szélsőséges időjárás a legnagyobb pusztítást a Bakonyban, leginkább a HM Verga Zrt. területén, főként Zirc térségében végezte. Jellemzően a legjobb termőhelyen, a legmélyebb talajjal rendelkező erdőterületeken dőltek ki a fák, a dőlés minden fafajt és minden korosztályt érintett, ám döntő részben a bükk károsodott. Összesen majd 250 ezer köbméternyi fát „fektetett meg” a májusi vihar, miközben az éves fakitermelési mennyiségük 130 ezer köbméter.

A társaság a helyreállítást, mihelyt lehetett, azonnal megkezdte, s mára szinte végeztek is. Lapunk munkatársai ugyancsak a társaság segítségére siettek. Az Erdővédő programunk záróeseményeként szombaton délelőtt a Verga Zrt. munkatársaival karöltve fát ültettünk a vihar által leginkább sújtott eplényi Malom-völgyben. A társaság zirci erdészetének erdőgazdája, Sipos László szakmai irányítása mellett hárs és kőris csemetétek ültettünk. Reméljük, a fák megerednek, s sokáig hirdetik együttműködésünk, s az akciónk sikerét.



Lapunk és a Pannon Lapok Társasága Erdővédő címmel tavasszal hirdette meg környezetvédelmi kampányát, melyhez csatlakoztak az erdészeti hatóságok, intézmények,  a megyénkben dolgozó erdőgazdaságok, a Verga és a Bakonyerdő, a civil környezetvédők, a Csalán Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, valamint a hivatásos zöldek, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. A téma kiválasztásában az is szerepet játszott, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2011-re az Erdők nemzetközi éve programot hirdette meg. Mozgalmas időszak volt ez az életünkben, annyi szent!

A program keretében több írásunkban is bemutattuk az erdők mindhárom szerepét: így szó volt a gazdasági-, a védelmi-, és a közjóléti funkcióról egyaránt. Bemutattuk az erdészek, erdőgazdálkodók áldozatos, jövőt építő munkáját, de feltártuk az erdők természeti kincseit, megyénk közjóléti objektumait (kilátók, tanösvények, pihenőhelyek, és a többi) is.

Az európai önkéntesség évében a  Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Önkéntes Központ Alapítvány szervezett szemétszedési akciót a vízügyi igazgatóságok, a nemzeti parkok, természetvédelmi felügyelőségeken keresztül, civil szervezetekkel közösen. A TeSzedd kampányban szinte az egész ország megmozdult: lakóközösségek, iskolák, munkahelyi csoportok vágtak neki a zöldnek, utaknak, hogy összegyűjtsék az elhajigált szemetet.

Az Erdővédő akciónkhoz csatlakozott szervezetek, társaságok éppen úgy tevőlegesen vettek részt a megmozdulásban, mint mi magunk. A megye több pontján is dolgoztak a kollégáink.



Szerkesztőségünk emellett saját környezetvédelmi akciónapot is szervezett. Partnerünk, a Verga Zrt. és annak munkatársai segítségével szemetet szedtünk a Csatár-hegyre vezető erdei út mentén. Megtisztítottuk a már meglévő pihenőhelyet, lefestettük a padokat, asztalokat, és egy új pihenőt is kialakítottunk.

Az ifjakról, a diákokról sem feledkeztünk meg, hisz a környezeti nevelést nem lehet elég korán elkezdeni. Hatalmas érdeklődés nyilvánult meg az Erdővédő programunk keretében meghirdetett rajzpályázatunk iránt. Veszprém megye valamennyi részéről érkeztek pályamunkák Kemenesszentpétertől Balatonkeneséig, Lesenceistvándtól a már Győr-Moson-Sopron megyéhez tartozó Bakonyszentlászlóig. Mintegy 90 intézmény csaknem 900 szebbnél szebb alkotást küldött. A zsűrit nagyon nehéz feladat elé állította a szép számban beérkezett igényes rajz és festmény, amelyek rendkívül változatosak és sokszínűek voltak. A pályaművek színvonala, a pályázatok nagy száma felülmúlták reményeinket.

A tavasszal meghirdetett Erdővédő akciósorozatunk végére értünk, záróakkordként jó hangulatban fákat ültettünk az eplényi Malom-völgyben. Az akció során s a záróakkorddal is a jövő generációját szolgáltuk. Tudják, a „Földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”!

 


 

Erdővédő - A Napló melléklete erdeink védelmében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!