Foci

2011.07.04. 06:40

Holland sztárcsapatban - Kun Bertalan a PSV Eindhovenben folytatja pályafutását

Veszprém - Kun Bertalant, a Veszprémi FC USE mindössze tizenkét esztendős labdarúgó-játékosát leigazolta a holland PSV Eindhoven labdarúgócsapata.

Szabó Zsuzsanna

Néhány napja már Hollandiában tartózkodik Kun Bertalan, a veszprémi labdarúgóegyesület utánpótláskorú játékosa, aki ötvennyolc találatával az idei másodosztályú U13-as labdarúgó-bajnokság gólkirálya lett. Eredménye még inkább figyelmre méltó, mert mindezt a nála egy évvel idősebbek mezőnyében érte el. A fiatal tehetség már a nyáron magára öltheti a holland sztáregyesület fehér-piros mezét.

- Nagyon jól érzem itt magam, már kétszer edzettem a korosztályos csapattal, ahol igazán barátságosan fogadtak. Kiutazásom előtt külön angolórákra jártam, így könnyebben megy velük a társalgás, de szeptembertől holland nyelviskolában is tanulok majd - kezd bele Bertalan, akit édesanyja és nővére kísért ki külföldre, és akinek édesapja is már egy éve kint él és dolgozik Hollandiában.

- Igen fiatalon került ki Berci, de úgy gondolom, a támogató családi háttér mindenben segít majd neki a beilleszkedésben. Amúgy is sokat fejlődött a szezon során mentálisan és érzelmileg egyaránt - jellemzi játékosát Kozma Csaba, aki a legutóbbi két évben volt Bertalan edzője. Előtte - ötéves korától - pedig Kelemen Miklós foglalkozott vele az egyesületen belül.

Kozma Csaba ehhez még hozzáfűzi, nincs egységes átlagéletkor, mikor érdemes külföldre igazolnia egy játékosnak. A hazai labdarúgóakadémiákra például nyolcadik osztályos koruk után, vagyis többségében 14-15 évesen kerülnek be a fiatalok.

- Berciben minden tulajdonság megvan ahhoz, hogy kiemelkedő labdarúgó váljon belőle. Természetesen a tehetség önmagában nem elég, rengeteg gyakorlás és szorgalom szükséges még hozzá, aminek fejlesztésére kint bőven adódik lehetősége.

Kozma Csabának már korábban is volt komolyabb eredményeket elért játékosa. Tavaly például Kovács Botond került ki az agárdi Sándor Károly Labdarúgó Akadémiára, akit később az MTK csapata vett meg. (A fiatal játékos a veszprémi csapatban maradt további egy évig kölcsönben.)

- Berci hozzá  hasonlóan jó képességű gyerek. Bízom benne, hogy a hollandiai igazolással a legjobb helyre került, de úgy gondolom, majd a jövő ad igazi választ arra, valóban jó döntés volt-e az eligazolás. Remélem, a kinti sikerei részben minket is igazolnak majd. Az egyesületnél nyilvánvalóan az is célunk, hogy az arra méltó tehetséges gyerekeknek megteremtsük a sikeres továbblépés lehetőségét. Ilyenkor edzőként természetesen egyik szemünk sír, a másik nevet. Hiszen egy rendkívüli tehetséggel megáldott gyereket "veszített el" az egyesület, másrészt hihetetlenül büszkék vagyunk rá. Ám az élet nem áll meg, tovább kell lépni, hiszen rajta kívül itt van még több mint négyszáz gyerek, akikkel folytatni kell a megkezdett munkát.

 

Kun Bertalan eddig a Veszprémi FC USE másodosztályú U13-as labdarúgócsapat támadó középpályásaként szerepelt. Az idei szezonban - egy évvel fiatalabb játékosként - elért ötvennyolc találatával elnyerte a gólkirályi címet. Tizenkét évesen már most nyártól a holland PSV Eindhoven játékosaként léphet pályára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!