Foci

2012.01.07. 07:42

Nemrég múlt tizennyolc, de máris tapasztalt légiós

Veszprém - Három éve áll a holland labdarúgó első ligás F. C. Twente alkalmazásában a veszprémi nevelésű Szolga Máté. Az utánpótlás-válogatott támadó élete hamarosan újabb mérföldkőhöz érkezik: eldől, hol folytatja pályafutását, meg persze ott az érettségi is.

Horváth Gábor

- Megvan minden - fújtatott nagyot a telefonba Szolga Máté, aki az elmúlt három napban megannyi vizsgára volt hivatalos. A Szombathelyen magántanulóként középiskolás tanulmányokat folytató fiatalember a félévente esedékes számonkérésre tért haza. Még egy hasonlóan tömény, instant vizsgaidőszak áll előtte, aztán, ha az is sikeres, jöhet az érettségi.

Érthető, hogy ilyenkor a tanulás a legfontosabb, ám az iskolapad elhagyása után természetesen már ismét a labdarúgás áll a középpontban.

Az ifjú tehetség szerződéséből még fél év van hátra, s hamarosan eldől, hogy marad-e a Twenténél, vagy esetleg csapatot vált.

Amikor utoljára találkoztunk, a nagyesztergári származású, a Veszprém FC USE-ban sikert sikerre halmozó, kamaszkor határát alulról súruló futballista még éppen csak belekóstolt a holland foci légkörébe.

Természetesen elsőként arra voltunk kíváncsiak, hogy a tavaly augusztusban a tizennyolcadik életévét betöltő tehetség mit tapasztalt a nemrég még a Bajnokok Ligájában is érintett egyesületnél töltött három esztendő alatt.

- Remekül éreztem, érzem magam. Csak egy bokaműtét miatt kellett egyszer kihagynom néhány hónapot, amúgy rendszeresen játszom az U-19-es együttesben, és olykor a felnőttek második számú csapatánál is számítanak rám. Rengeteget tanultam, mind mentálisan, mind a játékot tekintve. Amikor kikerültem, szemléletet kellett váltanom. Más ez a tempó  magyarázta a jobb és bal odalon egyaránt bevethető támadó, aki megjegyezte: hozzá kellett szoknia ahhoz, hogy egy-egy meccsen csatárként is be  kell  játszani és - nem mellesleg - futni a komplett játékteret.

- Ami a labdarúgáson kívüli életet illeti, egyelőre ugyanannál a családnál lakom, amelyikhez annak idején kiköltöztem. Szerencsére gyorsan sikerült beilleszkednem, amikor kimentem, németül beszéltem, aztán fél év alatt sikerült megtanulnom folyékonyan hollandul, és az angol nyelv is jól megy. A foci és a tanulás mellett nem sok szabadidőm van. Ha akad egy-egy szünnap, akkor a haverokkal közösen bemegyünk a városba, moziba járunk, esetleg elutazunk Amszterdamba kicsit körülnézni. Változó, milyen gyakran járok haza Magyarországra, sokszor több hónap is eltelik két látogatás között - zárta a beszélgetést Szolga Máté.

A fiatal labdarúgó a különböző korosztályos válogatottakban is végigjárta a szamárlétrát, s jelenleg az U19-es nemzeti együttes keretéhez tartozik.

 

Kluivert: "Well done, Mr. Szolga"

Szolga Máté futballemlékei között az elsők között tartja számon az U-19-es csapattal játszott, Vitesse elleni kupameccset, amelyet együttese kétgólos hátrányból az ő találatával és gólpasszával fordított meg. Más típusú, de hasonlóan meghatározó élménye az, hogy együtt dolgozhat a hollandok csatárlegendájával, Patrick Kluiverttel.

- Kluivert a tartalékcsapat edzője és nagyon nagy élmény vele dolgozni. Hátborzongató, amikor a holland válogatott korábbi gólvágója megszólít, és azt mondja, hogy "Well done, Mr. Szolga" (Gratulálok, Szolga úr). Nagyszerű edző és remek ember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!