Foci

2012.09.18. 18:24

Thomas Sowunmi olimpiai bajnok is lehetett volna

Ajka - Hiába kérdeztem számokról, dátumokról, lőtt gólokról, azt válaszolta: neki nem feladata ezeket összegyűjteni. Persze nagyjából mindenre emlékszik, de tizennégy esztendő alatt sok minden történt vele.

Novothny Ottó

Például az, hogy meghívták az atlantai olimpián induló nigériai labdarúgó-válogatottba. Nemet mondott, mert éppen akkor érkezett a hír, hogy a magyar válogatottban is bemutatkozhat. Nigéria olimpiai bajnok lett, utóbbiban pedig tíz meccs jutott neki.

- Volt, hogy jó formában voltam, mégsem hívtak, aztán előfordult, hogy nem ment a játék, mégis felhúzhattam a címeres mezt - mondta válogatottbeli kalandjairól Thomas Sowunmi, az FC Ajka csatára. - Ennyi jutott, nem csinálok belőle problémát.

Tizenegy éves koráig éltek apukája szülőhelyén ("európai szemmel nem volt könnyű, de mindenki boldog volt, így jól éreztem magam"), majd anyukája "nyert" és Dunaújvárosba költöztek. Gyerekfejjel röplabdázott, atletizált, aztán mégis a focit választotta.

- Egyből csatárnak álltam, aztán ott is ragadtam - idézte fel azt az időszakot. - Arra emlékszem, hogy tizennégy éve a Vasasban mutatkoztam be az NB I-ben, de hogy pontosan hány meccsem volt és azon mennyiszer voltam eredményes, biztosan nem tudom megmondani.

Későbbi állomásai: Ferencváros, aztán megint Dunaújváros, majd Siófok. Közben külföldi próbálkozások: Csehország, Franciaország, Skócia.

- A csehektől el kellett jönnöm, mert egyéves szerződést kötöttünk, de a szövetségbe kétéveset adtak be, és azon nem az én aláírásom volt. Per lett belőle, és a franciák érintésével érkeztem Skóciába. Ott nagyon jól éreztem magam, rengeteg néző volt, megnyertük a szövetségi kupát. Különösen tetszett, hogy szinte nem lehetett hibázni, mert mindenben a jót keresték. Jól is ment a játék, de megsérültem. Később már kevesebb játéklehetőséget kaptam, eljöttem. Ebben a döntésben szerepet játszott, hogy államvizsgáznom is kellett.

A fiatalember ugyanis sportmenedzser és rekreációs szakember, de persze egyelőre még profi labdarúgó.

- Siófokon az utóbbi időszakban a középpályára kerültem, így ez volt életem első felnőttszezonja, amikor nem rúgtam bajnoki gólt. Így aztán, amikor megkerestek az ajkaiak, boldogan jöttem, mert itt ismét támadhatok. A cél a minél jobb szereplés és persze én is szeretnék sok gólt lőni. Jó lenne ismét sikerélményt szerezni - fejezte be Thomas Sowunmi.

 

Székesfehérvárról jár be a csatár

Thomas Sowunmi 34 éves, élettársával Székesfehérváron lakik. Kérdeztem, hogy bőrszíne miatt voltak-e kellemetlen élményei: "pályán és azon kívül is előfordult, de ilyesmivel nem törődöm" - válaszolta. Kértem, hogy meséljen a nigériai és magyar emberekről, azt felelte: "a magyarok találékonyak és kitartóak, de állandóan pesszimisták, nem tudnak örülni az apró dolgoknak, míg a nigériaiakban éppen az utóbbi a kedves". Legutóbb két évvel ezelőtt volt afrikai szülőhazájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!