Foci

2015.06.12. 14:50

Dárdai és az egység - Szakértőink bíznak, de óvatosságra intenek

Veszprém - Nagyon fontos Európa-bajnoki selejtezőn lép pályára szombaton a magyar labdarúgó-válogatott. Várakozásaikról és az esélyekről megyei szakembereket kérdeztünk. Véleményük egybehangzó volt, nem váratlan, de azért némileg meglepő.

Horváth Gábor

Finnország vendége lesz a magyar labdarúgó-válogatott, amely ismét nekifut az évtizedek óta előtte tornyosuló kőfalnak. Sikerül-e kijutni egy nagy tornára? Már nem is számoljuk azt, hogy mióta aktuális ez a kérdés.

Megkérdezett szakértőink bizakodnak (miért ne tennék?), s mind a hárman nagyjából ugyanabban látják a siker kulcsát. Közvetlen, vagy átvitt értelemben: Dárdai Pál szövetségi-kapitányban.

Csik Ferenc, a Magyar Labdarúgó Szövetség Veszprém megyei igazgatója abban bízik a legjobban, hogy Dárdai Pál szövetségi kapitány megtanította elviselni a terhet a fiúknak. - A csapat komoly teher alatt játszik, hiszen nagyon fontos a három pont. Mindenképpen nyernünk kell. Jó lenne megmutatnunk azt is, hogy sikerült stabil együttest létrehozni, valahogy úgy kellene játszanunk, ahogyan azt a litvánok elleni edzőmeccs első félidejében tettük. Idegileg összeszedetten, hideg fejjel, mérkőzés közben is tudatosan gondolkodva és cselekedve. Dárdai keze alatt pozitív irányba változott a társaság mentalitása. A legfontosabb a csapategység, ebben léptünk előre. Képesek vagyunk odafigyelni a társra, kisegíteni a másikat. Összeállt a védekezés, abból kell egy hatékony támadófutballt kialakítani. Ezt a nagyszerű játékot gólokra játsszák, s Finnországban szükségünk lesz arra, hogy eredményesek legyünk - fogalmazott az egykori válogatott sportvezető.

Dárdai Pál szövetségi kapitány (elöl) és Sallói István, a válogatott játékosmegfigyelője
MTI-Fotó: Kovács Tamás

Az NB II-es FC Ajka szakvezetője, Jákli Péter szintén Dárdai Pál szerepét emelte ki.

- Más mentalitással lép pályára a csapat, pedig a játékosok ugyanazok. Ennyit számít a szövetségi kapitány személyisége, amely pluszt tud nyújtani. Ugyanakkor a továbbjutás még nagyon messze van. A finnek hiába kaptak ki most felkészülési találkozón, egy Eb-selejtező teljesen más, ezt mi már sokszor megtapasztaltuk. Bízom benne, hogy tudunk nyerni. Persze azt látni kell, hogy az azonos szinten lévő válogatottak mérkőzései mindig háromesélyesek és mi azonos szinten vagyunk a finnekkel. Bármi lehet. Kapusposzton nincs gondunk, akárki kezd, és ha az együttes tengelye, azaz a belső védők, a védekező középpályások és az ék, vagy ékek rendben vannak, növekednek az esélyeink. Sok a kérdés, de a legfontosabb az, hogy egységesen lépjünk pályára - nyilatkozta a Naplónak Jákli Péter.

Megkérdeztük a megye egyetlen NB III-as együttesének, a Balatonfüredi FC-nek a trénerét is. - Nagyon együtt van ez a csapat. Bízom benne, hogy begyűjtjük a három pontot, bár senkit se szabad megtévesszen a finnek edzőmeccsen elszenvedett veresége. Remélem, nem ér el bennünket a magyar betegség és végig stabilak, koncentráltak leszünk. Ami az előrejátékot illeti, Nikolic és Stieber is jó formában van. Dárdaival szervezettebb és egységesebbnek tűnő a válogatott. A játékosok jobban tudnak egymásért harcolni. A keret nagy része légiós, vagy az volt, tudják, miről beszél a kapitány, aki képes felszínre hozni a kint megszerzett tudást - mondta el Földesi Károly.

Kemény csaták szeptemberben

A magyar válogatottnak a mai találkozóval együtt még öt mérkőzése van hátra a 2016-os Európa-bajnokság selejtezősorozatából. A Finnország elleni összecsapást követően, szeptemberben két kemény ütközetet vív együttesünk. Először a jelenlegi első Románia, majd a csoport második helyén álló Észak-Írorszáág lesz az ellenfelünk. Előbbi otthon, utóbbipedig idegenben. Októberben először Feröert fogadjuk, majd Görögországban zárjuk a selejtezősorozatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!