Foci

2016.01.12. 15:22

Évtizedes lehetőségek előtt áll a megyei futball! Csik Ferenccel beszélgettünk

Veszprém - Évtizedes nélkülözés után évtizedes lehetőségek előtt áll a magyar és benne a megyei futball. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Veszprém megyei igazgatójával, Csik Ferenccel beszélgettünk.

Horváth Gábor

- Eseménydús esztendő és fél szezon áll a megyei labdarúgás mögött. Hogy értékeli ezt az időszakot?

- Az MLSZ tavaszi közgyűlése újabb öt évre bizalmat szavazott az elnökségnek, a 2010-ben elkezdett munkát folytattuk és folytatjuk tovább. Évről évre sikerül valami újat, valami jobbat létrehoznunk, ami a megyei labdarúgás fejlődését segíti. Elindítottuk a Téli-kupa versenysorozatot, amely óriási segítség a klubok felkészülésében. Hagyománnyá tettük, hogy a megyei Magyar Kupa döntővel fejeződjön be a bajnokság után. Novemberben elindítottuk futsalbajnokságainkat. Stabilizálódott női bajnokságunk, hétről hétre színvonalas összecsapásokat láthatunk.

- Hosszú idő után ismét nőtt a csapatok száma a megye I-ben. A változás átszervezést is igényelt.

- A megyei első osztályú csapatok számát hosszú távon nem kívánjuk 16 fölé növelni. Az idei egy kényszerhelyzet volt. Az MLSZ elnökségének döntése értelmében az NB I-ben klublicensz hiányában nem induló csapatok számára lehetőség nyílt, hogy amennyiben ők vagy az utánpótlásukat tovább foglalkoztató klubok megfelelnek a megyei I osztályú bajnokság feltételeinek, indulhatnak a bajnokságban. A versenybizottság pozitív irányban döntött, nem ejtettünk ki pluszcsapatot, hanem 18 főre emeltük a létszámot. Szerettünk volna még augusztusban és szeptemberben előrehozott fordulót tartani, ezt azonban akkor a csapatok elutasították. Emiatt nagyon belenyúlt a bajnokság a decemberbe, és, bár jó idő volt, a kimerült csapatok nem vállalták, hogy a februári első fordulót még december 12-én lejátsszuk.

Csik Ferenc megyei igazgató: évről évre sikerül valami újat, valami jobbat létrehoznunk
Fotó: Balogh Ákos

- Közel száz egyesület versenyez az igazgatóság által kiírt pontvadászatokban. Nem lehet mindig mindenkinek megfelelni. Hogyan rendezik a vitás helyzeteket?

- Mindig előre gondolkodunk. Ligaértekezleteken, előzetes megbeszéléseken egyeztetünk a csapatokkal a felmerülő kérdésekről. Amennyiben az érvényben levő szabályzatok engedik, mindig a megegyezések alapján járunk el. Körleveleinkben hetekkel előre értesítjük csapatainkat a várható eseményekről, hogy legyen idejük felkészülni és a szükséges teendőket elvégezni. Ennek ellenére olykor akadnak későn ébredők, akik a felhívások, értesítések ellenére az utolsó pillanatra hagynak elintéznivalókat. Ilyenkor sajnos nem mindig férnek bele a közösen elfogadott szabályokba.

- Említette, sok az új kezdeményezés. Megyei futsalbajnokságot indítottak, szerződést kötöttek a Pannon Egyetemmel, s hamarosan a kispályás bajnokságokat is integrálhatják rendszerükbe.

- A megyei futsalbajnokságban 46 csapat vesz részt, ezt teljes egészében mi bonyolítjuk. Az 5 + 1-es városi bajnokságokat csak támogatni kívánjuk, és felkínáljuk a lehetőséget, hogy a labdarúgás országos rendszerébe bekerüljenek. A szervezési feladatokat meghagyjuk az eddigi jól működő szervezeteknél.

- A magyar válogatott évtizedes sikert ért el. Milyen kihatással lehet ez rövid vagy hosszú távon a megyei futballra?

- A tavasz az Európa-bajnokság jegyében telik majd. Mi, szurkolók figyelni fogjuk a válogatott felkészülését, gondolkodni fogunk az esélyekről. Véleményünk lesz a várható csapattagok felkészültségéről. Ez így van jól. Ez a sport, ez a foci. Sok-sok szó lesz a médiában erről, és sok gyermek akar majd újra focizni. Keresni fogja a lehetőséget, hogy hol teheti ezt meg. Amelyik csapat tavasszal a környezetében komolyan veszi ezt az évtizedes lehetőséget, hosszú évekre stabillá teheti az utánpótlás képzését.

- Ha már itt tartunk: úgy tűnik, az utánpótlásra vonatkozó elvárásoknak sok klub nem tud megfelelni. Miben tud segíteni a szövetség? Melyek a megoldásra váró egyéb problémák a közeljövőben?

- A szövetség negyedik éve komoly összegekkel és a képzés átalakításával segíti az utánpótlásképzést. A kluboknak a megfogalmazott sportfejlesztéseket kell évről évre megvalósítani, a folyamatos munka miatt nem lehet gond az utánpótlás létszámával. A Bozsik intézményi programban az általános iskolák fiataljait mozgatjuk. Itt van bizonyos átfedés az egyesületi programmal, az egyesületek bizalommal használhatják kiválasztásra ezeket a tornákat. A korosztályos edzők biztosan kiszúrnak majd egy-két eddig nem látott gyermeket. A Fair Play Cup három éve a középiskolások azon fiataljait célozza, akik nem igazolt játékosok. Több mint 200 gyerekről van szó. Itt nem látok intenzív egyesületi érdeklődést a tornákon, pedig potenciális lehetőség. Ennek ellenére az elmúlt években minden megyei csapatunk megteremtette a saját utánpótlásának biztosítását. Tavasszal a környezetükben meg lehet találni az Eb-lázban fellelkesült fiatalokat. A leány- és női tornák, a téli futsalsorozat szintén lehetőséget biztosít új gyermekek vagy akár felnőttek leigazolására.

Ismét megcéloznák az első osztályt

Csik Ferenctől megtudtuk, az egyesületeknek a tavasz folyamán a civil törvény változása miatt a közgyűléseiken meg kell változtatniuk az alapszabályaikat. - Meg kell felelni az új törvényi előírásoknak. Ami a várakozásokat illeti, reméljük, nyáron legalább két NB III-as és egy NB II-es csapatunk lesz. A következő években pedig valamelyik együttesünk újra megcélozhatja az első osztályt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!