Gazdaság

2008.12.19. 03:28

Péti Nitrogénművek: Bejelentették a támogatást

<b>Budapest</b> - Kormányszóvivői tájékoztatón jelentették be tegnap délelőtt a Péti Nitrogénművek támogatásáról szerdán meghozott döntés tartalmát.

Varga Ibolya

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter elmondta, hogy az állam egy legfeljebb 56 millió eurós beruházási hitelhez vállalt állami garanciát. 

Ezenkívül a gyár működéséhez szükséges anyagok, például a gáz beszerzéséhez szükséges, legfejlebb tízmilliárd forintos hitelhez 80 százalélos állami kezességvállalást biztosít.

A miniszter elmondta, hogy az 56 millió eurós hitel egy részét a Péti Nitrogénművek Zrt. már kifizette. A műtrágyagyártó vállalat a kezességvállalás után egyszeri, kétszázalékos díjat fizet.

A támogatás feltétele, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) teljes körű jelzálogjogot jegyzett be első helyen a Péti Nitrogénművek ingatlanjaira és termelőeszközeire.

 A társaság a részvénypakettje 76 százalékát köteles letétbe helyezni a Keller Zrt.-nél. Opciós szerződésben kötötték ki, hogy ha a cég nem tudja fizetni a hiteleit, akkor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egy forintért megszerezheti a vállalkozás tulajdonjogát.

Az MFB a hitel futamidejére a cég igazgatóságába két tagot jelölhet, egyiküknek ellenjegyzési joga lesz a százmillió forint feletti ügyleteknél. Abban az esetben, ha a Nitrogénművek eladná szén-dioxid-kvótáját, az abból befolyó vételárat kizárólag hi-teltörlesztésre fordíthatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!