Gazdaság

2009.02.13. 03:28

Egyszerű bevallások a jövedelemadókról

<b>Székesfehérvár</b> - A 2008-as adóévtől kezdődően vezetik be az egyszerűsített bevallást, mint a személyi jövedelemadó-bevallás teljesen új megállapítási lehetőségét.

Varga Ibolya

A legfontosabb szabályokat az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) Közép-dunántúli Regionális Igazgatósága foglalta össze. Az egyszerűsített bevallást az választhatja, aki az adóévben kizárólag munkáltatótól és kifizetőtől olyan bevallási kötelezettség alá eső bevételt szerzett, melyből adót vontak le. 

Az is választhatja, aki ezen túl a következő típusú jövedelmekre tett szert: ingó vagy ingatlan, vagyoni értékékű jog átruházásából bevallásköteles jövedelem; termőföldnek nem minősülő ingatlan bérbeadásából kifizetőtől bevallásköteles jövedelem; az adóévben alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás révén is szerzett bevételt; magánnyugdíjpénztártól kedvezményezettként is részesült nem szolgáltatásnak minősülő kifizetésben; mezőgazdasági őstermelői tevékenységével összefüggésben nemleges nyilatkozatot tesz; adókedvezményeket kíván érvényesíteni; rendelkezni kíván nyugdíj-előtakarékossági és/vagy az önkéntes kölcsönös biztosítópénztári számla javára; visszafizetendő adókedvezménye keletkezett; különadó-fizetési kötelezettsége keletkezett vagy különadó visszaigénylésére jogosult.

Aki ezt az adóbevallási módot választja, annak a 0853Ny jelű nyilatkozatot kell február 16-ig beküldenie az APEH részére. Az adóhatóság a beküldött nyilatkozat és a rendelkezésére álló egyéb adatok alapján egy személyre szabott bevallási ajánlatot készít, melyet április 30-ig megküld a magánszemélynek. 

Az ajánlat visszaküldési határideje május 20-a, ami alapesetben egyben a fizetendő adó befizetésének a határideje is. A visszajáró összeget az aláírt bevallás beérkezést követő 30 napon belül utalja az adóhatóság az adózónak. Javítás is május 20-ig kérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!